Andy Murray heeft dinsdag verloren bij zijn rentree op het grastoernooi van Queen's. Nummer één van de wereld Roger Federer won bij het toernooi in de Duitse Halle wél.

Murray was in de eerste ronde van Queen's niet opgewassen tegen de Australiër Nick Kyrgios. Hij won de eerste set nog overtuigend, maar kon het uiteindelijk toch niet bolwerken: 6-2, 6-7 (4) en 5-7.

De 31-jarige Murray speelde zijn laatste officiële partij vorig jaar op Wimbledon. De voormalige nummer één van de wereld acht zichzelf op tijd fit voor de komende editie van die Grand Slam, die op 2 juli begint.

Aanvankelijk hoopte de Brit zijn rentree vorige week in Rosmalen te kunnen vieren, maar hij bleek "nog niet 100 procent klaar" en meldde zich daarom af bij de organisatie van de Libéma Open.

Op Queen's plaatste Novak Djokovic zich wel eenvoudig voor de tweede ronde door John Millman te verslaan: 6-2 en 6-1. In zijn eerste wedstrijd op gras dit jaar brak de 31-jarige Serviër zijn Australische opponent in totaal vijf keer en sloeg hij na 1 uur en 7 minuten toe op zijn eerste matchpoint.

De wedstrijd in Londen was voor Djokovic, die in 2008 de finale haalde op Queen's, de eerste partij na zijn kwartfinale op Roland Garros, waarin hij werd uitgeschakeld door de verrassende Italiaan Marco Cecchinato. In de tweede ronde van Queen's treft hij Grigor Dimitrov.

Federer

In Halle bereikte Federer zonder al te veel problemen de tweede ronde. De Zwitser versloeg in zijn eerste partij als nieuwe nummer één van de wereld Aljaz Bedene met 6-3 en 6-4.

In beide sets had Federer genoeg aan één break, terwijl Bedene (ATP-72) geen enkel breakpunt kon creëren. Na 1 uur en 13 minuten mocht hij de felicitaties in ontvangst nemen.

De 36-jarige Federer staat in de tweede ronde tegenover de Fransman Benoit Paire, die met 7-5 en 7-6 (2) te sterk was voor Steve Johnson uit de Verenigde Staten.

Federer, die in Halle zijn tweede voorbereidingstoernooi op Wimbledon afwerkt, voert sinds maandag opnieuw de wereldranglijst aan dankzij zijn toernooizege in Stuttgart vorige week.

De twintigvoudig Grand Slam-winnaar is met zijn overwinning op de acht jaar jongere Bedene goed begonnen aan zijn jacht op zijn tiende titel in Halle. Vorig jaar schreef hij het toernooi op het Duitse gras voor de negende keer op zijn naam.