Robin Haase heeft op spectaculaire wijze de tweede ronde van het ATP-toernooi van Halle bereikt. De 31-jarige Nederlander overleefde maandag in de tweede set tegen de Portugees Joao Sousa drie matchpoints en won uiteindelijk met 4-6, 7-5 en 6-4.

Haase stond in de tweede set bij een achterstand van 5-4 en 40-0 op de service van Sousa op de rand van uitschakeling. Sousa kon zijn matchpoints echter niet benutten en leverde de set alsnog in.

Die plotselinge ommekeer gaf Haase nieuwe kracht en in de derde en beslissende set maakte hij het af, ook al had ook de Nederlander moeite om het af te maken. Sousa werkte bij 5-4 nog vier matchpoints weg, maar moest zich daarna alsnog gewonnen geven.

Haase, die twee van de drie eerdere onderlinge ontmoetingen met Sousa had verloren, is de nummer 44 van de wereld. De 29-jarige Portugees staat drie plaatsen lager.

In de tweede ronde stuit Haase op Roberto Bautista Agut. De als vierde geplaatste Spanjaard was met 6-4 en 6-1 veel te sterk voor Jan-Lennard Struff uit Duitsland.

Vorige week bij het grastoernooi van Rosmalen overleefde de Nederlander ook de eerste ronde. Na een knappe zege op grasspecialist Ivo Karlovic werd hij daarna uitgeschakeld door de Australiër Bernard Tomic.