Roger Federer heeft woensdag bij zijn rentree na maanden afwezigheid een moeizame zege geboekt. De nummer twee van de wereldranglijst rekende in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Stuttgart af met Mischa Zverev: 3-6, 6-4 en 6-2.

Federer koos er net als vorig jaar voor om het gravelseizoen over te slaan. Zijn laatste toernooi was het toernooi Miami Open in maart, waar hij in de tweede ronde werd uitgeschakeld door de Australiër Thanasi Kokinnakis.

Als Federer in Stuttgart de finale haalt, lost hij Rafael Nadal weer af als nummer één van de wereldranglijst. De Spanjaard won afgelopen weekend voor de elfde keer Roland Garros.

De 36-jarige Federer had in de eerste ronde in Stuttgart een bye. Hij begon moeizaam tegen de dertigjarige Zverev, de nummer 54 van de wereldranglijst. Pas in het tweede deel van de partij kwam de mondiale nummer twee op stoom.

Constanter

In de eerste set gingen de spelers redelijk gelijk op. De soms wat slordige Federer liet vier breakkansen liggen. Zverev benutte in de achtste game zijn eerste breakpoint en haalde daarna op eigen service de eerste set binnen.

In de tweede set werd het spel van Federer constanter. In de zesde game brak hij de service van Zverev, die in de volgende game direct terugbrak.

In de tiende game sloeg de Zwitser alsnog toe. Federer, die in zes onderlinge duels nog nooit verloor van Zverev, kwam in de derde set nauwelijks meer in de problemen.

In de derde ronde speelt Ferderer tegen de Argentijn Guido Pella of Prajnesh Gunneswaran uit India.