Rafael Nadal heeft donderdag voor de elfde keer in zijn loopbaan de halve finales bereikt op Roland Garros. De nummer één van de wereld rekende in vier sets af met de Argentijn Diego Schwartzman. Ook Juan Martin del Potro voegde zich bij de laatste vier.

De partij op het Philippe-Chatrier Court tussen Nadal en Schwartzman was woensdag begonnen, maar werd door de regen gestaakt. Nadal had de eerste set toen verrassend met 6-4 verloren en leidde in het tweede bedrijf met 5-3.

Een dag later kende de Spanjaard een stuk minder problemen met de 25-jarige Schwartzman, de nummer elf van de plaatsingslijst. Nadal maakte geen fout meer in de tweede set en trok ook het derde en vierde bedrijf eenvoudig naar zich toe. De partij duurde in totaal 3 uur en 42 minuten: 4-6, 6-3, 6-2 en 6-2.

De 32-jarige Nadal verloor weliswaar voor de eerste keer sinds 2015 een set op Roland Garros, maar blijft in de race om het Grand Slam-toernooi voor de elfde keer in zijn loopbaan te winnen.

Voor Schwartzman komt er een einde aan zijn beste Roland Garros ooit. De nummer twaalf van de wereld, die vorig jaar tot de derde ronde reikte op het Franse gravel, bereikte in 2017 ook de kwartfinales op de US Open.

Dag 12 van Roland Garros in beeld

Del Potro

In de halve finales neemt hij het op tegen Del Potro, die na een lange partij afrekende met de Kroaat Marin Cilic. De Argentijn trok na 3 uur en 50 minuten aan het langste eind op het Suzanne-Lenglen Court: 7-6 (5), 5-7, 6-3 en 7-5.

Del Potro profiteerde vooral van de vele fouten die Cilic maakte. De nummer drie van de plaatsingslijst sloeg liefst 74 unforced errors, 38 meer dan zijn Argentijnse opponent. Vorig jaar strandde Cilic ook al in de kwartfinales.

Voor de 29-jarige Del Potro is het de tweede keer dat hij in de halve finales van Roland Garros staat. De nummer zes van de wereld voegde zich in 2009 ook bij de laatste vier, maar werd toen uitgeschakeld door de latere winnaar Roger Federer.

De andere halve finale bij de mannen gaat tussen de Oostenrijker Dominic Thiem en de Italiaan Marco Cecchinato, die in de kwartfinales voor een daverende verrassing zorgde door Novak Djokovic uit te schakelen.