Richèl Hogenkamp baalde er dinsdag van dat ze een uitgelezen kans had liggen om de tweede ronde op Roland Garros te halen. De Nederlandse gaf tegen oud-winnares Maria Sharapova een voorsprong van 3-0 in de beslissende set nog uit handen en verloor met 1-6, 6-4 en 3-6.

"Na de eerste set keek ik naar het scorebord en dacht ik: oei, als ik de 50 minuten maar haal", aldus Hogenkamp, die toen nog niets had in te brengen.

Daarna veranderde het spelbeeld echter en leek Hogenkamp op weg naar een stunt, maar in de cruciale fase van de wedstrijd bezweek ze alsnog onder de druk.

"Je moet proberen je gedachten aan de kant te zetten als je 3-0 voorkomt in de derde set na uit een kansloze positie te zijn teruggekomen. Maar Sharapova verblikt of verbloost niet. Aan haar zie je niet dat ze 3-0 achter staat'', legde Hogenkamp uit.

"Ik had het idee dat ik niet heel veel fout deed in de slotfase. Misschien dat ik net een beetje geloof miste om te winnen. Bij 3-0 zat ik vooral te wensen dat ze de nieuwe regel hadden ingevoerd: dat een set maar tot de vier gewonnen games duurt."

Opgelucht

Sharapova besefte op haar beurt dat ze met de schrik was vrijgekomen, maar ze leek zich niet al te druk te maken om haar zwakke spel in met name de tweede set.

"Soms gaat het niet zoals je wilt en moet je even door dit soort fases in een wedstrijd heen. Ik ben blij met de manier waarop ik mijzelf in de derde set terugknokte in de wedstrijd. Ik ben blij om hier weer te staan, ik heb zoveel mooie herinneringen aan Roland Garros'', zei de kampioene van 2012 en 2014.

Hogenkamp deed voor de tweede keer mee in Parijs. Ze wist vorig jaar wel de tweede ronde te bereiken dankzij een fraaie zege op een andere voormalig nummer één van de wereld, Jelena Jankovic.

De Doetinchemse zal door haar voortijdige uitschakeling in deze editie van het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar zakken naar een plek buiten de top 150 van de wereldranglijst.