Rafael Nadal heeft zaterdag als eerste de finale van het Masterstoernooi van Rome bereikt. De Spanjaard was in de halve finales in een thriller in twee sets te sterk voor de Serviër Novak Djokovic: 7-6 (4) en 6-3.

De 31-jarige Nadal kon na een slijtageslag van een uur en 58 minuten de felicitaties in ontvangst nemen van de één jaar jongere Djokovic.

In hun 51e onderlinge ontmoeting ooit lieten Nadal en Djokovic bij vlagen hoogstaand tennis zien, maar het was de geboren Mallorcaan die op de beslissende momenten toesloeg.

Nadal plaatste in de eerste set bij een 3-2 voorsprong de eerste break van de wedstrijd en liep vervolgens ook uit naar een schier onoverbrugbare 5-2 voorsprong.

Djokovic, die weer in vorm lijkt te komen in aanloop naar Roland Garros, wist de break knap ongedaan te maken en sleepte er zelfs een tiebreak uit. Daarin toonde Nadal zich met 7-4 echter wel weer de baas.

Van slag

Djokovic leek daardoor wat van slag en moest in de tweede set al in de derde game opnieuw zijn service inleveren. Hij slaagde er dit keer niet in om zich terug te knokken.

In de finale treft Nadal zondag de winnaar van de andere halve finale tussen de Duitse titelverdediger Alexander Zverev en de Belg David Goffin.

Nadal schreef het prestigieuze toernooi al zeven keer op zijn naam, maar de laatste eindzege dateert alweer van vijf jaar geleden (2013). Mocht de zestienvoudig Grand Slam-winnaar erin slagen de titel te pakken, dan neemt hij zijn vorige week verloren nummer één-positie op de wereldranglijst weer over van Roger Federer.

Het was voor Djokovic pas zijn eerste halvefinaleplek van het jaar. De voormalig aanvoerder van de wereldranglijst was lange tijd uitgeschakeld vanwege een elleboogblessure. Roland Garros begint op 27 mei.