Kiki Bertens staat voor het eerst sinds juni 2017 in de top twintig van de wereldranglijst. De Nederlandse steeg, ondanks haar verlies van vorige week in de eerste ronde in Stuttgart, van de 21e naar de twintigste plek.

De 26-jarige Bertens, die op het Duitse gravel verloor van de voormalige nummer één Karolina Pliskova, profiteert ervan dat de Française Kristina Mladenovic (van twintig naar 22) aardig wat punten kwijtraakte.

De hoogste positie ooit van Bertens is de achttiende plek van een klein jaar geleden. Ze vloog er vervolgens al in de tweede ronde van Roland Garros uit, waardoor ze lange tijd niet meer in de buurt van de top twintig kwam.

Het wordt een zware klus voor Bertens om haar beste ranking op korte termijn te verbeteren. De Wateringse speelt de komende weken weliswaar louter op haar favoriete ondergrond gravel, maar heeft ook veel punten te verdedigen. Vorig jaar pakte ze in mei de titel in Nürnberg, kwam ze in Madrid tot de kwartfinales en haalde ze in Rome de laatste vier.

Rus

Arantxa Rus deed ook goede zaken op de maandag verschenen WTA-ranking, die nog altijd wordt aangevoerd door Simona Halep. De 27-jarige Monsterse, afgelopen week kwartfinaliste in Istanbul, steeg van de 123e naar de 109e plaats. Ze passeerde Richel Hogenkamp, die van de 110e naar de 121e plek zakte.

Bij de mannen steeg Robin Haase een plaats. De geboren Hagenaar is nu de nummer 42 op de ATP-ranking. In de top tien veranderde niets en dus staat Rafael Nadal, die zondag voor de elfde keer het toernooi van Barcelona won, nog altijd bovenaan.

Nadal veegt de vloer aan met Tsitsipas in finale Barcelona
149
Nadal veegt de vloer aan met Tsitsipas in finale Barcelona