Het Nederlandse Fed Cup-team is zondag na drie jaar op het hoogste niveau uit de Wereldgroep gedegradeerd.

Het team van captain Paul Haarhuis ging in de play-off tegen Australië met 4-1 onderuit. De nederlaag was een feit toen Quirine Lemoine in het vierde enkelspel verloor van Daria Gavrilova: 6-3 en 6-2.

Eerder op de dag moest Lesley Kerkhove in het Australische Wollongong ook buigen voor Ashleigh Barty. De Nederlandse nummer 210 van de wereld kwam tekort tegen de Australische nummer 19 en verloor in twee sets: 6-4 en 6-2. 

Kerkhove, die net als Lemoine dit weekend debuteerde in de Fed Cup, verraste zaterdag nog met een overwinning op Samantha Stosur.

Tegen Barty lukte dat zondag niet. Kerkhove kreeg geen grip op de opslag van haar tegenstander. "Zij serveerde beter dan ik", zei Kerkhove. "Ik had wel wat breakpoints, maar op die momenten kwamen haar services goed tegen de lijnen aan. Mijn eerste opslag draaide niet zo goed als zaterdag, maar het was 'close'."

In het afsluitende dubbelspel, dat alleen voor de statistieken was, verloren Demi Schuurs en Kerkhove van Destanee Aiava en Gavrilova: 6-3 en 6-2.

Fed Cup-team verliest van Australië

Bertens

De Nederlandse equipe speelde de enkelspelen met Kerkhove en Lemoine omdat de vaste waarden Kiki Bertens, Richèl Hogenkamp en Arantxa Rus hadden afgezegd voor het Fed Cup-duel in Australië. De ontmoeting aan de andere kant van de wereld paste niet in hun schema.

Doordat het Nederlandse team louter uit speelsters bestond die buiten de top tweehonderd staan op de wereldranglijst, gold Australië vooraf als grote favoriet voor de ontmoeting op de indoorbaan in Wollongong. De Australische captain Alicia Molik kon met Barty (19), Gavrilova (24) en Stosur (58) beschikken over drie speelsters uit de mondiale top-60.

Het team van Paul Haarhuis komt door de degradatie volgend jaar in actie in Wereldgroep 2 en kan dan weer promotie afdwingen naar het hoogste niveau.

Tsjechië

Tsjechië bereikte de finale van de Fed Cup. De kampioen van 2016 nam op het gravel in Stuttgart tegen Duitsland een beslissende voorsprong van 3-1. Petra Kvitova versloeg de Angelique Kerber in twee sets: 6-2 en 6-2.

Duitsland sloot zaterdag de eerste wedstrijddag voor eigen publiek af met een achterstand van 0-2. Een dag later bracht Julia Görges in haar duel met Karolina Pliskova de spanning terug: 6-4 en 6-2.

Kerber was daarna echter niet opgewassen tegen Kvitova, die op zaterdag ook al te sterk was voor Görges (6-3 en 6-2). De Duitse tennisster verloor zaterdag van Pliskova: 7-5 en 6-3.

Tsjechië won de Fed Cup in de afgelopen zeven jaar liefst vijf keer. Vorig jaar werden de Tsjechische tennissters in de halve finales verslagen door de Verenigde Staten, dat vervolgens ook de titel pakte.