Maria Sharapova heeft in de nacht van woensdag op donderdag weinig plezier beleefd aan haar terugkeer in Indian Wells. De 30-jarige Russin verloor in de eerste ronde in twee sets van Naomi Osaka uit Japan.

Sharapova moest na één uur en 37 minuten en twee keer 6-4 de hand schudden van de tien jaar jongere Osaka.

De voormalige nummer één van de wereld had grote moeite met serveren. Ze leverde liefst vijf keer haar service in. Ze wist zich desondanks een aantal keer terug te knokken in de partij, maar het bleek niet genoeg tegen het Aziatische talent.

"Ik wist dat Maria voor elke bal zou vechten, want ik keek al naar haar toen ik nog een kind was. Het was een eer om tegen haar te spelen", zei een uitzinnige Osaka gelijk na afloop van de partij.

Sharapova gaf na twee jaar afwezigheid, mede door een dopingschorsing, weer acte de présence op het hoog aangeschreven toernooi in Californië.

Outsiders

De vijfvoudig Grand Slam-winnaar maakte vorig jaar april haar rentree op de tennisbaan, maar won sindsdien slechts één toernooi.

Sharapova was in 2006 en 2013 de beste in Indian Wells. Ze werd tot de outsiders voor de titel gerekend, maar voor het tweede toernooi op rij vloog ze er al in de eerste ronde uit. Dat gebeurde haar vorige maand ook in Doha.

"Iedereen werkt hard en wordt steeds beter. Vijf tot tien jaar geleden kon je je altijd heel makkelijk door de eerste rondes werken, maar dat is niet meer het geval. En Naomi is een rijzende ster", aldus Sharapova.

Kiki Bertens werd met haar Zweedse partner Johanna Larsson uitgeschakeld in de eerste ronde van het dubbelspel. Het als zevende geplaatste koppel ging in twee sets onderuit tegen Demi Schuurs en de Belgische Elise Mertens: 6-7 (5) en 4-6.