De Internationale Tennisfederatie (ITF) wil de opzet van de Davis Cup ingrijpend wijzigen. De bond stelt voor om alle wedstrijden vanaf 2019 als een soort WK in één week te spelen.

De landenwedstrijd bestaat nu nog uit eenmalige wedstrijden, die toewerken naar een finale aan het einde van het jaar. "We willen toe naar een fantastische afsluiting van het seizoen, met topsport en entertainment. De beste spelers van de wereld treden daarbij op namens hun land", aldus David Haggerty, voorzitter van de ITF.

Het nieuw te vormen officieuze wereldkampioenschap voor mannenteams zal worden gespeeld in de vorm van twee enkelspelen en een dubbel, waarin telkens om twee gewonnen sets wordt gespeeld. De zestien landen uit de wereldgroep zijn zeker van deelname, twee worden er uitgenodigd.

Na afloop van de groepsfase komen niet alleen de kwartfinales, maar ook een play-off ronde met acht landen uit de continentale zones. De acht winnaars daarvoor komen of blijven in de wereldgroep.

Miljarden

Door een sponsordeal met Kosmos, de investeringsgroep van Barcelona-voetballer Gerard Piqué, komt er de komende 25 jaar 3 miljard dollar voor het evenement beschikbaar.

Het toernooi om de Davis Cup bestaat al sinds 1900 en onderging nog nooit zulke vergaande veranderingen. "We kijken uit naar samenwerking met de ITF", zei Piqué.

Op de algemene vergadering van de ITF die in augustus in Orlando (Florida) wordt gehouden vindt een stemming plaats over het idee. Om het goed te keuren is een tweederdemeerderheid nodig.