Roger Federer is blij dat hij woensdag op het ABN Amro-toernooi in Rotterdam zijn eerste partij in de jacht op de nummer één-positie zonder kleerscheuren doorkwam. De Zwitser kende weinig problemen met de Belg Ruben Bemelmans.

"Het ging uitstekend. Ik ben erg blij", aldus de 36-jarige Federer, die nooit eerder tegen de Belg speelde, tegenover Ziggo Sport. "Het is altijd tricky tegen zulke spelers."

Hij kende in de eerste vier games van zijn openingspartij geen genade met Bemelmans en gunde de mondiale nummer 116 slechts drie games. "Dat doe ik niet meer in de eerste ronde. Ik deed dat toen ik jonger was, maar daar heb ik van geleerd."

"In het begin van een partij tegen een onbekende speler is het cruciaal om hem direct druk op te leggen", vervolgde de huidige nummer twee van de wereld. "Het was een erg goede wedstrijd. Ik begon beide sets goed en daarna heb ik de focus op mijn eigen service gehouden."

In de volgende ronde neemt Federer het op tegen Philipp Kohlschreiber. Als hij de Duitser verslaat, heeft hij nog één overwinning nodig om de eerste plek op de wereldranglijst te heroveren. Hij moet in Ahoy de halve finales bereiken om Rafael Nadal van de koppositie te verdringen.

Voordeel

Federer ziet zijn ontmoeting met Kohlschreiber met vertrouwen tegemoet. "Ik ken hem erg goed, dus dat maakt het wat makkelijker voor mij", aldus de Zwitser.

De twintigvoudig Grand Slam-winnaar speelde in zijn carrière al twaalf keer tegen Kohlschreiber. De 34-jarige Duitser, die op de wereldranglijst de 36e positie inneemt, verloor al die ontmoetingen.

Als Federer er in Rotterdam in slaagt de halve eindstrijd te halen, dan bekleedt de legende voor het eerst sinds 29 oktober 2012 weer de hoogste positie op de ATP-ranking en is hij de oudste nummer één van de wereld.

Bij winst in de tweede ronde treft hij de winnaar van het Nederlandse onderonsje tussen Robin Haase en Tallon Griekspoor.