Tim van Rijthoven heeft zich geplaatst voor de laatste ronde van de kwalificaties van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. De 20-jarige Brabander verraste zaterdag de Italiaan Thomas Fabbiano.

Van Rijthoven versloeg Fabbiano, de nummer 79 van de wereld, met 6-4 en 7-6 (3). De Nederlander, die op de ATP-ranglijst slechts 1314e staat, stuit in zijn volgende partij op de Belg Ruben Bemelmans. Bij winst plaatst Van Rijthoven zich voor het hoofdtoernooi in Ahoy.

Voor Botic van de Zandschulp en Scott Griekspoor viel het doek in de eerste kwalificatieronde. Van de Zandschulp ging met 6-4, 1-6 en 4-6 onderuit tegen de Fransman Nicolas Mahut en Griekspoor verloor met 6-7 (5) en 4-6 van de Italiaan Andreas Seppi.

Hierdoor is Van Rijthoven de enig overgebleven Nederlander in de kwalificaties. Robin Haase, Thiemo de Bakker en Tallon Griekspoor zijn al verzekerd van deelname aan het hoofdtoernooi.

Haase

Haase en De Bakker staan in de eerste ronde tegenover elkaar. Griekspoor neemt het op tegen de Zwitser Stan Wawrinka, de mondiale nummer vijftien.

Ook Roger Federer komt in actie in Rotterdam. De twintigvoudig Grand Slam-winnaar treft in zijn eerste partij een speler uit het kwalificatietoernooi.

De 45e editie van het ABN Amro-toernooi vindt plaats van 12 tot en met 18 februari. De Fransman Jo-Wilfried Tsonga verdedigt zijn titel.