Elise Mertens heeft dinsdag voor een daverende verrassing gezorgd door de halve finales van de Australian Open te bereiken. De 22-jarige Belgische versloeg in de kwartfinales de als vierde geplaatste Elina Svitolina in twee sets: 6-4 en 6-0.

Mertens staat pas voor het eerst op het hoofdtoernooi van de Australian Open. De Belgische kwam al in goede vorm naar Melbourne, nadat ze eerder deze maand haar titel op het toernooi van Hobart had geprolongeerd. In haar vijf partijen op de Australian Open verloor ze nog geen set.

De Belgische had vanaf het begin het initiatief. Bij 1-1 in de eerste set brak de nummer 37 van de wereld haar tegenstander uit Oekraïne en op 4-2 deed ze dat nog een keer.

Nadat Mertens de eerste set met 6-4 had gewonnen, was de tegenstand van Svitolina gebroken. De Vlaamse liep uit naar 5-0, waarna ze de wedstrijd zelf uitserveerde.

Met een overtuigende backhand bezorgde ze zichzelf in Melbourne een plek bij de laatste vier. Daar wacht haar Caroline Wozniacki.

Agressief

"Hier heb ik geen woorden voor, ik weet niet wat ik moet zeggen", zei Mertens. "Ik word een beetje overvallen door emoties."

De Vlaamse had vooraf gedacht dat het lastig zou gaan worden tegen Svitolina. "Ik wilde agressief spelen", vertelde ze haar plan van aanpak. "Ik was zenuwachtig op het einde, maar het is gelukt."

Ze bedankte voormalig nummer één van de wereld Kim Clijsters, haar landgenote die voor het laatst zover kwam op de Australian Open, uitvoerig. Mertens traint in België op de academie van Clijsters.

In de andere twee kwartfinalepartijen neemt nummer één van de wereld Simona Halep het op tegen Karolina Pliskova en staat Angelique Kerber tegenover Madison Keys.