Robin Haase had na zijn uitschakeling in de eerste ronde van de Australian Open niet het gevoel dat hij het maximale eruit had gehaald. Tot zijn teleurstelling verloor hij voor het zevende jaar op rij in de eerste ronde in Melbourne.

"Er zat heel veel meer in", baalde Haase. "In de eerste set stond ik een break voor, met kansen op een dubbele break, en in de tweede set kreeg ik twee setpunten."

Ondanks die gemiste kansen erkende Haase dat hij geen hoog niveau haalde tegen de Italiaanse qualifier Lornezo Sonego. "Ik speelde zelf niet zo goed, maar dat was ook zijn verdienste."

Haase reisde met een goed gevoel af naar de eerste Grand Slam van het jaar. Hij was sterk begonnen aan het nieuwe jaar. In het Indiase Pune bereikte hij de kwartfinale en een week later in het Nieuw-Zeelandse Auckland bleek de halve finale het eindstation.

Lachen

De 22-jarige Sonego was vooraf een grote onbekende voor Haase. "Ik wist niks van die jongen, volgens mij heeft hij nog nooit op ATP-niveau gespeeld."

"Hij is 'up and coming' en kwalificeerde zich niet voor niks voor het hoofdtoernooi. Ik was erg verrast door zijn service en zijn forehand was bij vlagen ongelooflijk."

Sonego, de nummer 219 van de ATP-ranking, sloeg volgens Haase de gekste ballen. "Hij moest er volgens mij zelf ook om lachen, want hij leek soms niet eens door te hebben wat hij deed."

Momentum

In de tiebreak van de derde set werkte Haase vijf matchpoints weg. "Ik had een bizarre comeback in de tiebreak, waarin ik na een 6-1-achterstand zeven punten win."

"En dan denk je dat je het momentum hebt", keek Haase terug. "Maar hij kwam elke keer met goede services. Daardoor bleef het momentum bij hem en daar moet ik hem de credits voor geven."

Doordat dinsdag ook Richel Hogenkamp werd uitgeschakeld is Kiki Bertens de enige Nederlandse tennisser die nog actief is in het enkelspel in de Australian Open. Ze speelt woensdag in de tweede ronde tegen de Amerikaanse Nicole Gibbs.