Roger Federer vindt dat hij, gezien zijn leeftijd, eigenlijk niet de favoriet zou moeten zijn voor de eindzege bij de Australian Open, die maandag van start gaat in Melbourne.

De 36-jarige Zwitser beseft desondanks dat hij als titelverdediger en nummer twee van de wereld wel degelijk door velen als topfavoriet wordt gezien.

"Het zou eigenlijk niet zo moeten zijn dat een 36-jarige de favoriet is", zei Federer zondag tijdens een persconferentie in Melbourne. "Daarom benader ik in dit late stadium van mijn carrière alles ook een stuk relaxter."

"Wat mij betreft zouden Rafael Nadal, met het seizoen dat hij vorig jaar gehad heeft, en Novak Djokovic, als zesvoudig winnnaar hier, net zo goed de topfavoriet kunnen zijn voor dit toernooi."

Rentree

In 2017 maakte Federer op de Australian Open zijn rentree op de ATP Tour na een half jaar afwezigheid. Hij verraste iedereen door zijn achttiende Grand Slam-titel te pakken, later in het jaar gevolgd door nummer negentien op Wimbledon.

"Vorig jaar ging ik de Australian Open in met de gedachte: we zien wel wat er gebeurt", kijkt de voormalig nummer één van de wereld terug op zijn terugkeer.

"Het was heerlijk om zonder verwachtingen aan het toernooi te beginnen na al die jaren met druk van buitenaf, zoals nu ook weer. Ik hoop zelf vooral een paar rondjes te winnen en in mijn ritme te komen."

Federer begint zijn jacht op titelprolongatie in Melbourne dinsdag. In de eerste ronde speelt hij tegen de Sloveen Aljaz Bedene.