Victoria Azarenka heeft zich maandag afgemeld voor de Australian Open. De 28-jarige Wit-Russische is nog altijd verwikkeld in een juridische strijd met haar ex-man over de voogdij voor hun net 1-jarige zoon Leo.

Azarenka sloeg om die reden afgelopen jaar ook al de US Open en de finale van de Fed Cup over.

"Helaas kan 'Vika' dit jaar niet naar Australië komen'', zegt toernooidirecteur Craig Tiley, die Azarenka vorige maand nog een wildcard had gegeven voor de Australian Open. "Ze kijkt er naar uit om volgend jaar terug te keren in Melbourne." 

De plek van Azarenka wordt overgenomen door Ajla Tomljanovic, die de Australische en Kroatische nationaliteit bezit.

De 28-jarige Azarenka won het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar twee keer, in 2012 en 2013. De voormalige nummer één van de wereld maakte afgelopen zomer haar rentree, nadat ze vanwege haar zwangerschap en de geboorte van Leo een jaar aan de kant had gestaan.

Haar terugkeer bleek echter van korte duur. Na Wimbledon heeft Azarenka zich niet meer op de baan laten zien. Ze wil bij haar zoon in Californië blijven tot de voogdijkwestie is opgelost.

Toppers

De Australian Open kreeg al eerder afmeldingen van de geblesseerde toppers Serena Williams, Andy Murray en Kei Nishikori. Het meespelen van Novak Djokovic, Garbine Muguruza en Johanna Konta is nog twijfelachtig.

Het toernooi in Melbourne begint maandag 15 januari.