Na de twee enkelpartijen op vrijdag zijn Frankrijk en België volledig in balans in de Davis Cup-finale. David Goffin bracht de Belgen op voorsprong, Jo-Wilfried Tsonga trok de stand gelijk voor het thuisland.

Goffin versloeg in de eerste enkelspelpartij Lucas Pouille met 7-5, 6-3 en 6-1. De 26-jarige Belg trok op het hardcourt in Lille de vorm door die hij vorige week al toonde op de ATP World Tour Finals. Daar won hij onder anderen van Rafael Nadal en Roger Federer, voordat hij in de eindstrijd moest buigen voor de Bulgaar Grigor Dimitrov.

Tegen de 23-jarige Pouille had Goffin het alleen in de eerste set lastig. Hij kwam met 4-5 achter, maar haalde de set alsnog met 7-5 binnen. In de tweede set brak Goffin Pouille meteen en ook daarna dicteerde hij.

In het derde bedrijf leek Pouille, zeker na een vroege break, er niet meer in te geloven. Na ruim twee uur had Goffin de partij binnen en stond België op een 1-0 voorsprong, tot ontzetting van het Franse thuispubliek.

Tsonga

De 32-jarige Tsonga had in het Stade Pierre-Mauroy een eenvoudige avond tegen de één jaar oudere Steve Darcis. De Franse nummer vijftien van de wereld serveerde uitstekend tegen de Belgische nummer 76 en kwam daardoor nooit in de problemen.

Na nog geen twee uur stond er een 6-3, 6-2, 6-1 eindstand op het bord in het voordeel van Tsonga en had ook Frankrijk zijn eerste punt binnen. Zaterdag staat het dubbelspel op het programma, waarna zondag de laatste twee enkelpartijen worden afgewerkt.

Naast Goffin en Darcis bestaat de Belgische ploeg dit jaar uit Ruben Bemelmans (118e op de wereldranglijst) en Joris De Loore (276). Frankrijk is met Tsonga, Pouille (nummer 18 in de rankings), Richard Gasquet (31) en Pierre-Hugues Herbert (81) op papier sterker.

Bovendien wonnen de Fransen de Davis Cup al negen keer, maar de laatste eindzege is al zestien jaar geleden. Sindsdien gingen liefst drie finales (2002, 2010 en 2014) verloren. De Belgen jagen op hun eerste Davic Cup-titel. Twee jaar geleden werd de eindstrijd verloren van Groot-Brittannië.