Arantxa Rus heeft voor het eerst in haar loopbaan de finale bereikt van een WTA-toernooi. De Nederlandse drong zaterdag door tot de eindstrijd in Taipei.

De 26-jarige Rus rekende in de Taiwanese hoofdstad in bijna twee uur af met Naomi Broady uit Engeland: 6-3, 4-6, 6-3. Rus beleefde vrijdag al een primeur door voor de allereerste keer de laatste vier te bereiken bij een toernooi op WTA-niveau.

Met Broady trof de Westlandse de nummer 122 van de wereld. Rus bezet zelf de 167e positie op de ranglijst en had haar twee eerdere partijen tegen de Britse nog verloren. Zo ging ze eerder dit jaar in twee sets onderuit bij het ITF-toernooi van Vancouver.

Op het tapijt in Taipei ging het lange tijd redelijk gelijk op, al moest Rus wel twaalf aces toestaan. In de derde en beslissende set trok ze de partij alsnog naar zich toe, waardoor ze zich op mag maken voor een finale tegen Belinda Bencic. De Zwitserse versloeg haar landgenote Viktorija Golubic met 6-2, 6-4.

Outsider

Daardoor gaat er zondag een outsider met de titel vandoor in Taiwan. Van de acht geplaatste speelsters overleefden er slechts twee de eerste ronde. Voor de Russische titelverdedigster Evgeniya Rodina was de openingsronde al het eindstation.

Het toernooi van Taipei is onderdeel van de 125k-series, wat inhoudt dat er minder punten zijn te verdienen dan bij een regulier WTA-toernooi. De winnares krijgt 'slechts' 160 punten in plaats van de gebruikelijke 280 punten.