Kiki Bertens heeft zondag niet voor een stunt kunnen zorgen in de finale van het dubbelspel bij de WTA Finals. Samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson ging de Nederlandse na een supertiebreak onderuit in Singapore.

In de finale van het prestigieuze eindejaarstoernooi waren Bertens en Larsson na twee sets en een supertiebreak niet opgewassen tegen het Hongaars-Tsjechische duo Timea Babos en Andrea Hlavackova: 6-4, 4-6, 5-10. De partij nam exact anderhalf uur in beslag.

Bertens wist zodoende niet als tweede Nederlandse ooit het 'officieuze WK' te winnen. Betty Stöve zegevierde in de jaren zeventig drie keer, met achtereenvolgens Billie Jean King, Martina Navratilova en Françaoise Dürr.

Manon Bollegraf was in 2000 de laatste landgenote die de dubbelfinale haalde bij de WTA Finals, maar zij verloor destijds met de Amerikaanse Nicole Arendt van het koppel Anna Koernikova en Martina Hingis.

Bertens en Larsson mochten 260.000 dollar verdelen (omgerekend bijna 225.000 euro). ''We hebben een mooi jaar gehad, de hele reis hier naartoe was geweldig'', zei Bertens. "Het was een zware finale. De nederlaag doet nu een beetje pijn, maar ik denk dat we uiteindelijk heel trots kunnen zijn."

Diezelfde Hingis had zaterdag een ticket voor de finale misgelopen door verlies in de halve eindstrijd tegen Babos en Hlavackova. Daardoor kwam er voor derde keer een einde aan de carrière van de 37-jarige Zwitserse.

WTA-titels

Bertens en Larsson werden als achtste en laatste duo toegevoegd aan het deelnemersveld voor het eindejaarstoernooi voor de beste acht koppels van de wereld. Dat dankte de Nederlands-Zweedse combinatie aan WTA-titels in Auckland, Gstaad, Seoul en Linz.

In de halve finales wonnen Bertens en Larsson zaterdag nog knap van de Russische titelverdedigsters Ekatearina Makarova en Elena Vesnina (6-4, 6-3).

Voor het als derde geplaatste koppel Hlavackova en Babos was het de eerste titel bij de Finals. De Tsjechische verloor in 2012 wel al eens de eindstrijd met haar landgenote Lucie Hradecka.