​Karolina Pliskova is dinsdag als eerste speelster doorgedrongen tot de halve finales van de WTA Finals. De Tsjechische won ook haar tweede groepspartij in Singapore en kan de eerste plek in de White Group niet meer ontgaan.

Door in twee keer 6-2 af te rekenen met Garbiñe Muguruza verzekerde de 25-jarige Pliskova zich al in een vroeg stadium van een plek bij de beste vier op het prestigieuze eindejaarstoernooi van de WTA.

Pliskova stond zondag ook in haar eerste partij tegen Venus slechts vier games af: 6-2, 6-2. Muguruza had haar openingspartij tegen de Letse Jelena Ostapenko wel in winst omgezet (6-3, 6-4).

Ondanks haar hogere ranking had de Spaanse nummer twee van de WTA-ranglijst weinig in te brengen tegen de één plek lager geklasseerde Pliskova. Na iets meer dan een uur stapte de Tsjechische als winnares van de baan.

Tweede plaats

Ostapenko wist dinsdag ook haar tweede partij niet te winnen en is al uitgeschakeld voor een ticket voor de halve eindstrijd. Na een slopende driesetter van dik drie uur trok Williams aan het langste eind op het hardcourt in Singapore: 7-5, 6-7 (3), 7-5.

Williams en Muguruza strijden donderdag onderling om de tweede plek in de White Group. Caroline Wozniacki en Simona Halep gaan na één partij aan de leiding in de Red Group. Zij versloegen maandag respectievelijk Elina Svitolina en Caroline Garcia.

Vorig jaar ging de winst bij de WTA Finals naar Dominika Cibulkova. Zij maakte als mondiale nummer 26 dit keer geen aanspraak op een startbewijs voor het prestigieuze eindejaarstoernooi tussen de beste acht speelsters van de wereld.