Bertens en Hogenkamp sneuvelen in openingsronde WTA-toernooi Linz

Kiki Bertens en Richel Hogenkamp zijn er dinsdag niet in geslaagd door te dringen tot de tweede ronde van het WTA-toernooi van Linz.

De als derde geplaatste Bertens (25) redde het in de eerste ronde op het Oostenrijkse hardcourt niet tegen Varvara Lepchenko. De 31-jarige Amerikaanse ontdeed zich met 6-3 en 7-6 (4) van de Nederlandse.

Begin deze maand strandde Bertens ook al in de eerste ronde in Peking, net als enkele weken eerder in Seoul tegen haar landgenote Hogenkamp. Tussendoor overleefde ze wel haar openingspartij in het Chinese Wuhan.

Bertens, de nummer dertig van de wereld, wist haar hogere klassering dinsdag niet waar te maken. Ze gaf in de eerste set drie keer haar opslagbeurt weg en kwam dat niet meer te boven tegen Lepchenko, de Amerikaanse nummer zestig van de WTA-ranking.

Lepchenko had in het tweede bedrijf wel wat meer te duchten van de Wateringse, maar ondanks een 3-5 achterstand knokte ze zich nog knap terug en dwong ze een tiebreak af. Daarin gunde ze Bertens slechts vier punten, waardoor het er na één partij al op zit voor de Nederlandse.

Vorig jaar schreef Bertens nog het dubbelspel op haar naam in Linz. Woensdag komt ze met haar vaste Zweedse partner Johanna Larsson in de eerste ronde in actie tegen de Britse Naomi Broady en de Tsjechische Eva Hrdinova.

Hogenkamp

Ook de 25-jarige Hogenkamp haalde het niet. Na twee sets en anderhalf uur spelen moest ze haar meerdere erkennen in de Slowaakse nummer één van de plaatsingslijst Magdalena Rybarikova: 7-5 en 6-3.

Ruim twee weken geleden was de Achterhoekse nog dicht bij haar eerste finaleplaats op WTA-niveau. Ze strandde toen in de halve eindstrijd in Seoul. Een paar dagen later was de openingsronde haar eindstation in het Oezbeekse Tashkent.

Mede door haar knappe prestaties in Seoul meldde Hogenkamp zich weer even in de top honderd van de wereldranglijst, maar intussen is ze weer weggezakt naar positie 107.

Slagvaardig

In Linz kon Hogenkamp goed meekomen met Rybarikova, de mondiale nummer 28. De Slowaakse toonde zich op de beslissende momenten echter wat slagvaardiger dan de Nederlandse, die in de eerste set één break minder plaatste (twee om drie).

De tweede set ging lange tijd gelijk op, maar in de zevende game sloeg Rybarikova bij een stand van 3-3 toe op de service van Hogenkamp. De Slowaakse gaf die voorsprong vervolgens niet meer uit handen en verzekerde zich onbedreigd van een ticket voor de volgende ronde.

Tip de redactie