De internationale tennisfederatie ITF begint volgend jaar met de hervorming van de Davis Cup in de partijen die buiten de Wereldgroep gespeeld worden.

De wedstrijden, waarbij de beste landen dus niet betrokken zijn, zullen met ingang van 2018 in maximaal drie sets worden beslist in plaats van vijf sets.

Mede daardoor gaan de duels in het weekeinde nog maar twee dagen duren in plaats van drie, met twee duels in het enkelspel en een dubbelspel op de eerste dag en twee enkelspelpartijen op de tweede dag.

De opzet van de Wereldgroep blijft voorlopig ongewijzigd, met partijen van best-of-five verspreid over drie dagen. Als de proefperiode met de inkorting van het programma echter goed bevalt, zal ook het speelschema op het hoogste niveau worden aangepast.

De ITF kondigde tevens aan dat alle landenteams, ook in de Wereldgroep, voortaan uit vijf spelers een keuze mogen maken in plaats van vier.

Tegen

Begin augustus leek de hervorming van de Davis Cup nog van de baan toen bij de ledenvergadering van de ITF een meerderheid tegen het plan stemde. Eerder was de directie van de tennisfederatie wel akkoord gegaan.

Argentinië won de Davis Cup vorig jaar, maar de titelverdediger strandde dit jaar in de achtste finales. De finale van de huidige editie gaat in november tussen België en Frankrijk.

Het Nederlandse Davis Cup-team won vorige maand knap van Tsjechië en is daardoor volgend jaar weer van de partij in de Wereldgroep.