Jean-Julien Rojer heeft voor Nederlands succes gezorgd op de US Open door samen met de Roemeen Horia Tecau de finale van het dubbelspel te bereiken in New York.

De Nederlander en de Roemeen wonnen donderdag in drie sets van het als eerste geplaatste koppel Henri Kontinen en John Peers: 1-6, 7-6 (5) en 7-5.

De dubbelspecialist uit het Nederlandse Davis Cup-team staat voor de tweede keer in zijn carrière in de finale van een Grand Slam-toernooi. De 36-jarige Rojer veroverde twee jaar geleden met Tecau de titel op Wimbledon.

De dubbelfinale van de US Open wordt vrijdag om 18.00 uur Nederlandse tijd gespeeld. Rojer en Tecau spelen dan tegen de Spanjaarden Feliciano Lopez en Marc Lopez, die de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan in de halve eindstrijd met 3-6, 6-3 en 6-4 versloegen.

Valse start

Rojer en Tecau kenden een valse start en verloren de openingsset tegen Kontinen en Peers in 22 minuten tijd. Daarna kregen ze meer grip op het spel van het Fins/Australische koppel. De tweede set, waarin geen breaks waren te noteren, werd in een spannende tiebreak gewonnen.

In de derde set verspeelden Rojer en Tecau een 3-1 voorsprong. De beslissing viel wat later in de elfde game alsnog, waarna Rojer het op eigen service afmaakte. 

Robin Haase en Matwé Middelkoop schopten het in het dubbelspel op Flushing Meadows dit jaar tot de kwartfinale. Het Nederlandse duo verloor daarin van Feliciano Lopez en Marc Lopez, de tegenstanders van Rojer en Tecau in de eindstrijd.