De Tsjechische kopman Tomas Berdych doet volgende maand niet mee in het Davis Cup-duel van zijn land met Nederland.

"Ik zal om 'agendaredenen' niet deelnemen", aldus Berdych tegen het Tsjechische persbureau CTK. "Ook het feit dat de ontmoeting in Den Haag op gravel is, heeft meegespeeld", legde de nummer 18 van de wereld zijn afmelding uit.

De 31-jarige Berdych hoopt zich te plaatsen voor de Masters in Londen (12-19 november). Daarvoor moet hij bij de beste acht op de ranglijst van 2017 komen. Momenteel staat hij elfde, maar drie concurrenten die boven hem staan (Stan Wawrinka, Novak Djokovic en Andy Murray) zijn geblesseerd.

"Ik heb nog nooit een goed resultaat gehaald bij de Masters en hoeveel kansen zal ik nog krijgen? Met het Davis Cup-team hebben we het maximale al gepresteerd", zei Berdych, die met Tsjechië in 2012 en 2013 de Davis Cup won.

Zuiderpark

Tsjechië speelt van 15 tot en met 17 september in het Haagse Zuiderpark tegen Nederland voor een plek in de wereldgroep.

Behalve Berdych zal ook de 38-jarige Radek Stepanek niet meedoen. Na een operatie aan zijn onderrug zal de routinier dit seizoen niet meer in actie komen.