Robin Haase heeft zijn geplaatste status op de US Open niet waar kunnen maken. De als 32e geplaatste Hagenaar ging in de eerste ronde in drie sets onderuit tegen de Brit Kyle Edmund: 3-6, 5-7 en 3-6.

Haase was voor het eerst in zijn loopbaan geplaatst voor een Grand Slam-toernooi. Hij trof in Edmund echter een speler die hem op de wereldranglijst weinig ontloopt. De Brit staat 42e, slechts zes plekken lager dan Haase.

De partij ging lang op service, maar op 4-3 in de eerste set wist Edmund de service van Haase te pakken. Die voorsprong hield de Brit tot aan het eind van de eerste set vast.

In het tweede bedrijf kreeg Haase eindelijk zijn eerste breakkansen, maar die waren niet aan hem besteed. Edmund sloeg vervolgens wel toe, maar wist op 5-4 de set niet uit te serveren. Op 5-6 capituleerde Haase echter alsnog.

De Hagenaar raakte halverwege de tweede helft van de tweede set ook hoorbaar en merkbaar steeds geïrriteerder. Dat was zowel om zijn eigen spel als door mensen in het publiek.

Hij slaagde er zo nu dan in om de negativiteit uit zijn spel te krijgen, zodat hij bij vlagen zeer aardige punten liet zien. Het was echter niet voldoende om Edmund de baas te kunnen worden. Met een dubbele fout op 3-5 bezegelde Haase zijn eigen lot.

Conclusie

"In de eerste set speelde ik goed, de tweede set was redelijk en in de derde set was ik slecht. Dat is denk ik de conclusie van deze wedstrijd", stelde een teleurgestelde Haase. "In de tweede set, die ik had moeten winnen, kwam ik nog terug tot 5-5 en toen gaf ik het weg met onder meer twee dubbele fouten."

"Ik vind niet dat ik dit seizoen op de Grand Slams minder heb gespeeld. Ik speelde een heel goede wedstrijd in Australië tegen Alexander Zverev en in Parijs verloor ik na een goede pot in de eerste ronde in de tweede ronde van Rafael Nadal."

Haase was onder de indruk van Edmund. "Zijn forehand is zijn wapen en daar kan hij mee uitdelen. Hij speelde goed. Normaal slaat hij nog weleens een dubbele fout, maar zelfs dat heeft hij niet gedaan. Hij heeft erg weinig gemist. Ik ben niet verbaasd dat hij nog niet geplaatst is, want hij kan ook veel meer missen dan vandaag."

Cilic

Marin Cilic plaatste zich met enige moeite voor de tweede ronde. De Kroaat, als vijfde geplaatst, versloeg de Amerikaan Tennys Sandgren: 6-4, 6-3, 3-6 en 6-3.

Cilic stuit in de tweede ronde op de Duitser Florian Mayer, die vier sets nodig had tegen de Braziliaan Rogerio Dutra Silva: 7-5, 0-6, 6-3 en 6-4.

Cilic won de US open drie jaar geleden. Hij geldt dit keer als outsider nu Andy Murray, Novak Djokovic, Stan Wawrinka, Milos Raonic en Kei Nishikori ontbreken.