Robin Haase heeft zijn goede vorm van de laatste weken dinsdag niet kunnen doortrekken in Cincinnati. De Hagenaar strandde in de eerste ronde van het Masterstoernooi tegen Adrian Mannarino.

Op het Amerikaanse hardcourt moest Haase in de openingsronde na drie sets buigen voor zijn 29-jarige Franse opponent. Na dik twee uur spelen stond er 6-2, 6-7 (8), 2-6 op het scorebord in Ohio.

De 30-jarige Haase drong vorige week in Montreal voor het eerst in zijn loopbaan door tot de laatste vier van een Masterstoernooi. Negentienvoudig Grand Slam-winnaar Roger Federer versperde hem de weg naar de finale. Eind juli haalde hij ook al de halve eindstrijd in Gstaad.

Door zijn sterke prestaties maakte Haase maandag op de wereldranglijst een reuzensprong van de 52e naar de 35e plek. Zo naderde de Hagenaar zijn hoogste klassering ooit; in 2012 stond hij even 33e.

Tiebreak

In Cincinnati schoot Haase nog wel uit de startblokken tegen Mannarino, die één plek lager op de ATP-ranglijst staat (36e). Binnen een mum van tijd leidde hij met 4-0 en in het vervolg van de eerste set stond hij nog maar twee games af aan de Fransman.

Mannarino wist zich vervolgens te herpakken en bood Haase in de tweede set flink wat meer tegenstand. Het ging twaalf games lang gelijk op en dus moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin kreeg Haase zelfs een matchpoint, maar uiteindelijk ging de tiebreak met 8-10 naar de Fransman.

Daarna leek het verzet van Haase gebroken. Mannarino gunde hem nog maar twee games en dus eindigde het officieuze opwarmtoernooi voor de US Open al in de eerste ronde voor de Nederlander.

In de tweede ronde stuit Mannarino op de als vijftiende geplaatste Sam Querrey. De Amerikaan ontdeed zich in de eerste ronde van zijn landgenoot Stefan Kozlov.