Rafael Nadal zegt dat hij het heroveren van de nummer één-positie op de wereldranglijst te danken heeft aan zijn liefde voor de sport. Maandag staat de 31-jarige Spanjaard voor het eerst in drie jaar bovenaan de ATP-ranking.

"In de afgelopen drie jaar is veel gebeurd. Er waren blessures, tegenslagen, noem maar op. De passie en liefde voor het tennis ben ik nooit verloren. Daarvoor ben ik nu beloond, dat is mooi", zei Nadal maandagavond (lokale tijd) op een persconferentie in aanloop naar het Masterstoernooi van Cincinnati.

Nadal stoot Andy Murray van de troon. De Schot staat vanwege een heupblessure al wekenlang aan de kant. Ook Roger Federer maakte kans om aan de top van de ranglijst te komen, maar de Zwitser trok zich terug voor het evenement in Cincinnati met rugklachten.

"De afwezigheid van Roger is slecht nieuws voor het toernooi, maar goed voor mij", sprak Nadal. 

In juli 2014 mocht Nadal zich voor het laatst de beste tennisser ter wereld noemen. In totaal voerde de geboren Mallorcaan de ranglijst 141 weken aan.

Roland Garros

Nadal kent vooralsnog een sterk jaar. Hij won in juli voor de tiende keer Roland Garros. Daarmee werd hij de eerste speler die één Grand Slam minimaal tien keer op zijn naam wist te schrijven.

Verder won Nadal dit seizoen al drie andere toernooien en stond hij zeven keer in een finale. "Het gaat geweldig", aldus de gravelspecialist.

"Maar ik ben niet de enige die een geweldig seizoen doormaakt. Voor Roger geldt hetzelfde. Het is ook bepaald geen uitgemaakte zaak dat ik aan het eind van het jaar nog de nummer één ben. Dat is nog een lange weg. Ik zal daarvoor tot het uiterste moeten gaan."

Vorig jaar zette Nadal nog voortijdig een punt achter zijn seizoen door een polsblessure. In Cincinnati ontmoet hij in zijn eerste wedstrijd Richard Gasquet. De wedstrijd staat woensdag om 18.00 uur Nederlandse tijd gepland.