Robin Haase heeft zijn sterke optreden op het Masterstoernooi van Montreal niet kunnen bekronen met een overwinning op Roger Federer. De 30-jarige Hagenaar ging in twee sets onderuit in de halve finale: 6-3 en 7-6 (5).

Haase leverde direct zijn eerste opslagbeurt in tegen negentienvoudig Grand Slam-winnaar Federer, maar kon die achterstand twee games later weer repareren.

De mondiale nummer 52 had vervolgens onvoldoende antwoord op de sterke opslagen van de 36-jarige Federer en moest nog een break toestaan, waardoor hij de eerste set verloor met 6-3.

In de tweede set moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin benutte Federer bij 6-5 zijn eerste wedstrijdpunt. De partij duurde een uur en een kwartier.

Haase, die eerder deze week te sterk was voor onder andere Grigor Dimitrov, stijgt door zijn goede prestaties in Canada waarschijnlijk naar de 35e plaats op de wereldranglijst. Dat is slechts twee plaatsen onder zijn beste ranking van 33, die hij behaalde in juli 2012.

Federer te sterk voor Haase

Krajicek

Haase was de eerste Nederlander sinds 1999 die de laatste vier haalde bij een Masterstoernooi. Destijds bereikte Richard Krajicek de finale bij het toernooi van Stuttgart.

Federer speelt in de finale tegen de winnaar van de andere halve eindstrijd tussen de Duitser Alexander Zverev en de Canadees Denis Shapovalov.

Haase en Federer speelden één keer eerder tegen elkaar, tijdens het Davis Cup-duel tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Ook toen won Federer zonder een set te verliezen.