Rafael Nadal heeft de eerste hindernis op weg naar de koppositie van de wereldranglijst eenvoudig genomen. De Spanjaard bereikte woensdag de achtste finales van het toernooi in Montreal met een zege op Borna Coric.

Nadal had op het Canadese hardcourt slechts één uur en dertien minuten nodig om zich van de Kroaat te ontdoen: 6-1 en 6-2.

"Ik speelde wel goed'', reageerde de hoogstgeplaatste speler. "Dit was geen makkelijke wedstrijd voor me. Vorig jaar in Cincinnati verloor ik nog van hem.''

Nadal stuit in de achtste finales op Denis Shapovalov. De pas 18-jarige thuisspeler verraste de Argentijn Juan Martin del Portro: 6-3 en 7-6 (4).

Nadal, vrijgeloot voor de openingsronde, mag zich weer nummer één van de wereld noemen als hij de halve eindstrijd in Montreal bereikt.

De vijftienvoudig Grand Slam-winnaar kan de mondiale ranglijst voor het eerst in drie jaar weer gaan aanvoeren. Andy Murray, de huidige nummer één, staat voorlopig nog aan de kant met een heupblessure. De Schot heeft zich ook afgemeld voor het toernooi in Cincinnati van eind augustus.

Nadal stond 141 weken op de eerste positie van de ATP-ranking. Hij eindigde het vorige jaar als negende, na veel blessureleed. In het voorjaar schreef de geboren Mallorcaan voor de tiende keer zijn favoriete Grand Slam Roland Garros op zijn naam.

Raonic

Het Canadese publiek kreeg woensdag ook nog een tegenvaller te verwerken doordat de als zesde ingeschaalde Milos Raonic onderuit ging tegen de Fransman Adrian Mannarino: 4-6 en 4-6.

Ook David Goffin vond zijn Waterloo in de tweede ronde. De als negende geplaatste Belg was niet opgewassen tegen de Zuid-Koreaan Chung Hyeon: 5-7 en 3-6.

Alexander Zverev schaarde zich wel  'gewoon' onder de laatste zestien. De Duitse nummer vier van de plaatsingslijst had wel zijn handen vol aan de Fransman Richard Gasquet: 6-3, 4-6 en 7-6 (3).