Kiki Bertens heeft zich zaterdag voor de vijfde keer in haar loopbaan geplaatst voor de finale van een WTA-toernooi. De Nederlandse zag in de halve eindstrijd in Gstaad tegenstander Sara Sorribes geblesseerd opgeven.

Op het moment dat Sorribes, nummer 97 van de wereldranglijst, de strijd staakte op het Zwitserse gravel had de als tweede geplaatste Bertens de eerste set net met 6-1 gewonnen. Er waren 38 minuten gespeeld en daarin wist de Wateringse al haar servicegames in winst om te zetten en de Spaanse twee keer te breken.

Vorig jaar haalde de 25-jarige Bertens ook al de finale in Gstaad en daarin verloor ze verrassend in drie sets van de Zwitserse Viktorija Golubic.

Dit jaar stuit ze in de eindstrijd op Anett Kontaveit. De Estse, die 32e staat op de wereldranglijst, versloeg in de andere halve finale de Tsjechische Tereza Martincova met 6-4 en 6-1.

Bertens en Kontaveit troffen elkaar eenmaal eerder. De Zuid-Hollandse verloor vorig jaar in New Haven in twee sets van de 21-jarige Kontaveit, die vorige maand het grastoernooi in Rosmalen won.

Vierde titel

Bertens jaagt in Gstaad op haar vierde WTA-titel uit haar loopbaan. In 2012 won ze in het Marokkaanse Fez haar eerste toernooi op gravel, waarna ze in 2016 en 2017 de sterkste was in het Duitse Neurenberg. Ook dat is een graveltoernooi.

Maandag zakte Bertens van de 24e naar de 35e plaats op de ranking, maar dat was omdat de punten van haar finaleplaats vorig jaar in Gstaad er al af zijn. Door haar goede prestaties deze week zal ze weer gaan stijgen.