Tennisicoon Ilie Nastase mag van de internationale tennisfederatie ITF tot 2021 geen officiële functie vervullen in ITF-wedstrijden.

De Roemeense Fed Cup-captain krijg de straf vrijdag vanwege zijn wangedrag tijdens de ontmoeting van Roemenië met Groot-Brittannië in april van dit jaar.

De 71-jarige oud-tennisser beledigde in het Roemeense Constanta de Britse Johanna Konta en moest na twee waarschuwingen van de umpire zelfs het stadion verlaten.

Ook liet de Roemeen zich kwetsend uit over de toekomstige baby van Serena Williams. Hij werd al voorlopig geschorst door de ITF. Nastase krijgt ook geen accreditatie voor ITF-wedstrijden tot 2019. Grand Slam-toernooien vallen niet binnen deze beslissing, omdat die buiten de jurisdictie van de ITF vallen.

Excuses

Nastase, die ook een boete van 10.000 dollar moet betalen, was overigens niet welkom op Roland Garros en Wimbledon dit jaar.

Hij bood eind april wel zijn excuses aan voor zowel zijn wangedrag tijdens het Davis Cup-duel als de kwetsende teksten aan het adres van Williams.

Nastase won tijdens zijn loopbaan als tennisser twee Grand Slam-titels en in totaal honderd ATP-toernooien.