Arantxa Rus, Lesley Kerkhove en Quirine Lemoine zijn dinsdag alle drie in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Boekarest uitgeschakeld. Daardoor zijn er geen Nederlanders meer actief op het Roemeense gravel.

Rus verloor met 6-2, 1-6 en 3-6 onderuit tegen de Française Pauline Parmentier en Kerkhove ging met 1-6 en 2-6 onderuit tegen de Duitse Tatjana Maria.

De 25-jarige Lemoine moest op het Roemeense gravel haar meerdere erkennen in de als vijfde geplaatste Belgische Elise Mertens: 2-6, 3-6.

Rus kon na iets meer dan anderhalf uur spelen de hand schudden van Parmentier. De 26-jarige Zuid-Hollandse had zich via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi in Boekarest.

Rus en Parmentier stonden voor de tweede keer in hun carrière tegenover elkaar op WTA-niveau. Vijf jaar geleden was de Nederlandse de sterkste bij het grastoernooi in Rosmalen. Parmentier is de nummer 107 van de wereld en Rus neemt de 146e plek in.

Kerkhove

De partij van Kerkhove duurde een uur en negen minuten. De 25-jarige Zeeuwse speelde nog nooit eerder tegen Maria, die een stuk hoger op de WTA-ranglijst staat: 67 om 193.

Kerkhove verloor maandag op het gravel in Boekarest in de laatste kwalificatieronde van de Bulgaarse Sesil Karatantcheva, maar werd als lucky loser toch toegelaten tot het hoofdtoernooi.

Het was de derde keer in haar carrière dat de Kerkhove het hoofdschema van een WTA-toernooi had bereikt. Eerder dit jaar haalde ze de kwartfinales in Kuala Lumpur en strandde ze in de eerste ronde in het Mexicaanse Monterrey.

Bij het Nederlands-Belgische onderonsje tussen Lemoine en Mertens stond de eindstand na een uur en twintig minuten op het scorebord. Mertens is de nummer 55 van de wereldranglijst, Lemoine bezet de 148e plek.