Kiki Bertens heeft maandag de tweede ronde bereikt van het WTA-toernooi in Gstaad. Het was haar eerste overwinning in anderhalve maand.

De 25-jarige Wateringse rekende eenvoudig af met de Servische Aleksandra Krunic. Bertens gunde haar één jaar jongere opponente slechts vier games op het Zwitserse gravel: 6-3 en 6-1. De partij duurde iets langer dan een uur.

Het was de eerste zege van Bertens sinds haar winst in de eerste ronde op Roland Garros, eind mei. Ze sneuvelde daarna in de tweede ronde en ging vervolgens ook ten onder in de eerste rondes in Rosmalen, op Mallorca en op Wimbledon. Ze sloot het grasseizoen daardoor af zonder zege.

De slechte resultaten van de laatste weken zorgden ervoor dat Bertens is afgezakt naar de 35e plaats op de wereldranglijst. Vorige week was ze nog de mondiale nummer 24. 

Punten

In Gstaad heeft de Nederlandse veel punten te verdedigen, want vorig haalde ze de finale in de Zwitserse stad. In de tweede ronde treft de nummer twee van de plaatsingslijst de Duitse qualifier Anna Zaja

Bertens vond het fijn om terug te zijn in Gstaad, al waren de omstandigheden vorig jaar heel anders. Vanwege regen en storm werden toen verschillende partijen afgebroken of uitgesteld.

"Ik bewaar goede herinneringen aan vorig jaar, al was het weer vandaag wat anders dan toen", zei Bertens na haar partij. "Ik ben blij dat ik mijn partij vandaag af hebben kunnen ronden. Dat was vorig jaar wel anders, toen ik pas op vrijdag klaar was in de eerste ronde."

Rus

Arantxa Rus had maandag ook succes. Zij staat voor de tweede keer dit jaar in het hoofdschema van een WTA-toernooi. De 26-jarige Zuid-Hollandse plaatste zich ten koste van Anjelina Kalinina uit Oekraïne voor het hoofdschema in Boekarest.

Rus had in de laatste ronde van de kwalificaties twee sets nodig: 6-2 en 6-4. Tegen wie Rus het in de eerste ronde moet opnemen, is nog niet bekend. Vorige maand deed Rus mee in Rosmalen, waar ze in de kwartfinales strandde.

Ook Quirine Lemoine doet mee in Roemenië. Zij was rechtstreeks toegelaten en speelt in de eerste ronde tegen de als vijfde geplaatste Belgische Elise Mertens.

Lesley Kerkhove verloor maandag in de laatste kwalificatieronde in Boekarest van Sesil Karatantcheva uit Bulgarije met 6-1, 3-6 en 4-6.