Garbine Muguruza heeft zaterdag voor het eerst in haar loopbaan Wimbledon gewonnen. De 23-jarige Spaanse was in de finale in twee sets te sterk voor Venus Williams: 7-5 en 6-0.

Het is voor Muguruza haar tweede Grand Slam-titel. Vorig jaar was ze de beste op Roland Garros.

Muguruza plaatste de eerste break van de wedstrijd bij 5-5. Nadat Williams (37) in de game ervoor twee setpunten had laten liggen, sloeg de Spaanse wel toe op haar tweede breakkans.

De mondiale nummer vijftien serveerde de set vervolgens professioneel uit. Muguruza hield het momentum vast in het begin van de tweede set en plaatste twee breaks op rij.

De gespannen ogende Williams won vervolgens geen game meer. De partij duurde een uur en achttien minuten.

Het was voor Williams, nummer elf van de wereldranglijst, al haar negende finale op Wimbledon. Ze won het toernooi vijf keer (2000, 2001, 2005, 2007 en 2008).

Tweede Spaanse

Muguruza stond eerder in 2015 in de eindstrijd van het Grand Slam-toernooi. Toen moest ze haar meerdere erkennen in Serena Williams, de jongere zus van Venus die dit jaar afwezig was vanwege haar zwangerschap.

Een jaar later nam ze revanche op Serena Williams door haar te verslaan in de finale van Roland Garros. Muguruza is nu de enige vrouw die zowel van Venus als Serena Williams heeft gewonnen in een Grand Slam-finale.

Muguruza is na 1994, toen Conchita Martinez het grastoernooi won, de tweede Spaanse winnares op Wimbledon. Martinez is nu de coach van Muguruza. 

De finaleplaats van Williams was extra bijzonder omdat ze in aanloop naar het toernooi nog in opspraak raakte doordat ze betrokken was bij een dodelijk auto-ongeluk in haar thuisland de Verenigde Staten.