Titelverdediger Andy Murray is woensdag verrassend uitgeschakeld in de kwartfinales van Wimbledon. Novak Djokovic moest vanwege een elleboogblessure vroegtijdig de strijd staken tegen Tomas Berdych.

Murray ging in vijf sets onderuit tegen de Amerikaan Sam Querrey: 6-3, 4-6, 7-6 (4), 1-6 en 1-6.

De Schot had bijna het gehele duel last van zijn heup en kon zich met name in de laatste twee sets amper voortbewegen.

De nummer één van de wereld kampte in aanloop naar Wimbledon ook al met problemen aan het gewricht. Hij moest daardoor twee demonstratieduels afzeggen en vond op Queen's al in de eerste ronde zijn Waterloo.

De laatste keer dat Murray niet tot de laatste vier reikte op Wimbledon, was in 2014, toen hij niet opgewassen was tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov.

De kopman van het Britse tennis was het jaar daarvoor voor het eerst de beste op de All England Lawn Tennis and Croquet Club.

Eenvoudige middag

Murray leek tegen Querrey aanvankelijk een eenvoudige middag tegemoet te gaan. Hij pakte de eerste set in twintig minuten met 6-3, maar daarna kwam Querrey steeds beter in de wedstrijd en won het tweede bedrijf.

Murray kwam opnieuw op voorsprong door in de tiebreak van de derde set het verschil te maken. Daarna greep de mondiale nummer 28 echter meteen het initiatief en gaf de titelverdediger geen kans meer.

Querrey stuit in de halve finales op de Kroaat Marin Cilic, die eveneens in vijf sets de Luxemburger Gilles Müller opzij zette: 3-6, 7-6 (6), 7-5, 5-7 en 6-1.

Müller baarde in de vierde ronde nog opzien door na een ware thriller Roland Garros-winnaar Rafael Nadal naar huis te sturen.

Djokovic

Ook Djokovic kon woensdag zijn koffers pakken. De Serviër liet zich na de met 7-6 (2) verloren eerste set behandelen aan zijn rechterelleboog en gooide bij een 2-0 achterstand in het tweede bedrijf de handdoek in de ring.

Djokovic had zich in de partij tegen Adrian Mannarino in de vierde ronde al tweemaal laten behandelen aan het gewricht. Desondanks won hij die wedstrijd toch nog vrij gemakkelijk in drie sets.

Tegen Berdych ging het Djokovic een stuk moeizamer af. De drievoudig kampioen (2011, 2014 en 2015) verloor de eerste set in de tiebreak en in de tweede set kwam hij al snel een break achter. Dat was voor Djokovic het sein om niet meer verder te spelen.

Federer

Berdych kruist in de halve eindstrijd de degens met Roger Federer, die weinig moeite had met de Canadees Milos Raonic: 6-4, 6-2 en 7-6 (4).

Federer duldt tot dusver weinig tegenstand op het Londense gras. De zevenvoudig kampioen (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 en 2012) heeft nog geen enkele set verloren.

In zijn honderdste enkelpartij op Wimbledon pakte Federer tegen Raonic in de eerste twee sets al snel een break voorsprong en hij gaf die niet meer uit handen.

In de derde set hield Raonic gelijke tred met de 35-jarige Zwitser en dwong hij zelfs enkele breakkansen af. Federer gaf echter geen krimp en maakte het karwei in de tiebreak gedecideerd af.

Na de uitschakeling van Murray en Djokovic is Federer de hoogstgeplaatste speler in de halve finales en nu ook de grote favoriet voor de titel.