Novak Djokovic heeft zich dinsdag voor de negende keer in zijn loopbaan geplaatst voor de kwartfinales van Wimbledon.

De 30-jarige Serviër rekende op het Centre Court in London in drie sets af met de Fransman Adrian Mannarino: 6-2, 7-6 (5) en 6-4.

Djokovic, drievoudig winnaar van Wimbledon, had het alleen in de tweede set lastig tegen Mannarino.

De als tweede geplaatste Djokovic plaatste een vroege break, maar moest zelf ook een keer zijn opslagbeurt inleveren waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Daarin trok de mondiale nummer vier met 7-5 aan het langste eind.

Gesloten

De partij duurde ruim twee uur. Het dak van het Centre Court was tijdens de hele wedstrijd gesloten vanwege de regen.

Djokovic en Mannarino zouden eigenlijk maandag tegen elkaar spelen, maar door de lange vijfsetter tussen Rafael Nadal en Gilles Müller (winst voor Müller met 15-13 in de vijfde set) kon die wedstrijd niet meer gespeeld worden.

Gat

De mondiale nummer vier klaagde na afloop over het gras van het Centre Court. "Er zat een gat in het midden van de baan, op de servicelijn. De scheidsrechter vroeg me de plek aan te wijzen en dat deed ik. Hij was er niet erg blij mee", aldus Djokovic.

De Serviër is niet de eerste die kritiek heeft op de kwaliteit van het gras. "Veel spelers ervaren het, maar het is nu eenmaal zo. Het weer heeft ook invloed op het gras. De terreinknechten verstaan hun werk ongetwijfeld zelf het beste."

Djokovic speelt woensdag tegen Tomas Berdych om een plaats in de halve finales. De 31-jarige Tsjech won maandag in vijf sets van Dominic Thiem. De andere kwartfinales zijn Andy Murray tegen Sam Querrey, Müller tegen Marin Cilic en Milos Raonic tegen Roger Federer.