Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Robin Haase

Haase vindt dat hij dit seizoen op mentaal vlak stappen heeft gezet

Robin Haase heeft dit tennisseizoen de stijgende lijn te pakken op de wereldranglijst, en dankt zijn verbeterde ranking onder meer aan het feit dat hij werkt met een nieuwe coach.
Door NU.nl/Pascal Lemaire

"Ik heb een aantal jaren lager gestaan en dat kwam door blessures en voor een deel ook door een gebrek aan mentale weerbaarheid", zegt de nummer 38 van de wereld in Londen voor de camera van NUsport.

Haase, die dinsdag op Wimbledon in de eerste ronde in actie komt tegen Frances Tiafoe, stelde Raymond Knaap in juni 2016 aan als opvolger van voormalig coach Mark de J., nog steeds hoofdverdachte in de moordzaak rondom Koen Everink.

Mede door een halvefinaleplaats bij het grote toernooi in Dubai dit jaar en twee kwartfinales (Auckland en Halle) steeg de 30-jarige Hagenaar van de 64e naar de 38e plek.  

"Met Raymond heb ik een aantal stappen gemaakt. Op mentaal gebied, maar ook technisch ben ik beter geworden. Ik heb ook wel moeten leren omgaan met mijn lichaam", zegt Haase, die in het verleden problemen kende met zijn knie en daarvoor een fysiotherapeut en een ostheopaat in dienst heeft.

Beeld uit video: Haase: 'Speciaal om met Federer te trainen in voorbereiding Wimbledon'1:55
Afspelen knop

Haase: 'Speciaal om met Federer te trainen in voorbereiding Wimbledon'

Haase: 'Speciaal om met Federer te trainen in voorbereiding Wimbledon'

Next generation

Haase noemt zijn tegenstander Tiafoe in de eerste ronde "een typische next generation-speler". De 19-jarige Amerikaan staat met de 64e plek 26 plekken lager staat op de wereldranglijst.

"Hij slaat hard, gaat voor zijn shots. Heeft een goede service, goede forehand. Hij heeft ook wel een bepaalde houding op de baan. Je zou het woord arrogant misschien kunnen gebruiken, maar ik leg het uit als iemand met heel veel zelfvertrouwen."

Laatste vijf winnaars Wimbledon

Federer

De nummer één van Nederland mocht maandag op de openingsdag onder grote belangstelling van het publiek trainen met zevenvoudig Wimbledon-winnaar Roger Federer.

Haase: "Het is altijd leuk om met de beste spelers ter wereld te spelen, zeker ook met Roger. Het was zeker niet de eerste keer, dit jaar heb ik alweer een paar keer met hem getraind. Maar het blijft speciaal."

De 35-jarige Zwitser is voor Haase de favoriet voor de titel. "De toernooien die hij dit jaar speelt, wint hij bijna allemaal. En hij staat nu ook nog eens hartstikke goed te spelen, met veel vertrouwen. Dat is belangrijk, zeker op gras. Maar iemand als Nadal kan het hem natuurlijk moeilijk maken."

Haase komt dinsdag niet voor 16.00 uur in actie op baan 6. Kiki Bertens speelt haar eersterondepartij op baan 8 om 12.30 uur tegen Sorana Cirstea.


Lees meer over:

Robin HaaseWimbledon

Aanbevolen artikelen