Rafael Nadal zegt met een positief gevoel te beginnen aan zijn twaalfde Wimbledon, maar houdt er ook enigszins rekening mee dat hij er dit jaar net als zijn voorgaande vier deelnames vroeg uit kan liggen.

"De laatste jaren heb ik het hier niet goed gedaan", wees Nadal zaterdag in zijn vooruitblikkende persconferentie in Londen op het feit dat hij na 2011 nooit verder kwam dan de vierde ronde.

"Vanaf dat moment begonnen de problemen met mijn knieën. Het jaar waarin ik verloor van Nick Kyrgios (2014, red) voelde ik me redelijk goed. De rest was minder en vorig jaar kon ik niet spelen vanwege mijn pols.”

De 31-jarige Spanjaard beseft wel dat zijn vertrouwen kan groeien als hij zijn eerste partijen overleeft op het heilige gras. "Ik kan er snel uitliggen, maar ik weet ook dat als ik in de eerste week mijn wedstrijden win, ik daarna steeds beter word en een kans heb."

Mallorca

De tweevoudig winnaar op Wimbledon (2008 en 2010) nam, nadat hij dit jaar de titel pakte op Roland Garros, even rust, om zich daarna op het gras van Mallorca voor te bereiden op het derde Grand Slam-toernooi van het jaar.

"We hebben besloten dat na het lange gravelseizoen het voor mijn lichaam beter was om even rust te nemen en niet op Queen's te spelen. Ik ben elke dag wat harder gaan trainen. Ik voel me nu gezond en fit."

Murray

Nadal denkt dat titelverdediger Andy Murray, die de afgelopen week twee demonstratiepartijen afzegde vanwege heupproblemen, gewoon fit aan Wimbledon begint.

"Ik heb hem zien trainen, dus ik ga er vanuit dat hij gaat spelen. Hij heeft het toernooi twee keer gewonnen en gras is misschien wel zijn beste ondergrond. Ik denk dat hij ook dit jaar een goede kans maakt."

De 131e editie van Wimbledon start op maandag 3 juli. Nadal komt op de openingsdag in actie in zijn eersterondepartij tegen de Australiër John Millman.