Wawrinka omschrijft rivalen Federer en Nadal als 'tennismonsters'

Stan Wawrinka heeft een week na zijn verloren finale op Roland Garros alleen maar lovende woorden over voor zijn rivaal Rafael Nadal.

De 31-jarige Spanjaard versloeg Wawrinka op weg naar zijn tiende titel in Parijs en vestigde daarmee een record: nog nooit was een speler zo succesvol op één Grand Slam.

"Ik ben niet de eerste en zeker ook niet de laatste die van Nadal verliest op Roland Garros", zegt de nummer drie van de wereld zondag tegenover Tennis World USA.

"Rafa heeft dit jaar zo ongelooflijk goed gespeeld. Hij is een enorme vechter en zoals iedereen weet moeilijk om te bespelen."

Toch kan Wawrinka niet zeggen dat de prestatie van Nadal grootser is dan die van zijn landgenoot Roger Federer, die afgelopen januari op zijn 35ste bij de Australian Open beslag legde op zijn achttiende Grand Slam-titel.

"Je moet op het einde van hun carrière wachten, totdat je kunt stellen wie van de twee überhaupt de grootste is. Ik kan ze nu eigenlijk alleen maar omschrijven als tennismonsters."

Onderling resultaat

Wawrinka, die zelf laat in zijn carrière drie Grand Slam-titels verzamelde (Australian Open, Roland Garros en de US Open), heeft tegen beide spelers een negatief onderling resultaat.

Van Federer won hij slechts drie keer, tegenover twintig verliespartijen. Nadal wist hij in negentien partijen eveneens drie keer te verslaan, waaronder in de finale van de Australian Open van 2014.

"Als je tegen Federer of Nadal speelt, word je altijd gedomineerd. Je hoeft maar een seconde te aarzelen en dan is het al te laat. Dat is het moeilijkste: je moet eigenlijk tegen ze spelen zonder een moment na te denken."

Federer won dit seizoen, nadat hij in 2016 een half jaar rust nam, naast de Australian Open de Masterstoernooien in Indian Wells en Miami. Nadal, die ook een rustpauze nam na blessures, boekte dit seizoen vier toernooizeges.

Federer hoopt over twee weken op Wimbledon voor de achtste keer de titel binnen te slepen. Hij staat wat betreft het aantal gewonnen Grand Slams nog voor op Nadal: 18 tegen 15.

Tip de redactie