Bertens en Haase uitgeschakeld in Rosmalen, Hogenkamp wel verder

Kiki Bertens en Robin Haase zijn dinsdag uitgeschakeld in de eerste ronde van de Ricoh Open. Richel Hogenkamp overleefde haar openingspartij op het gras van Rosmalen wel.

Bertens, de nummer drie van de plaatsingslijst, ging op het centre court verrassend onderuit tegen de ongeplaatste Duitse Andrea Petkovic. Na drie sets en tweeënhalf uur moest de Nederlandse het hoofd buigen: 6-7 (6), 6-2, 2-6.

De 25-jarige Westlandse begon nog voortvarend aan haar partij. Ze won de eerste vier games, maar stond vervolgens vijf games op rij af aan Petkovic. In de tiebreak overleefde ze nog wel drie setpunten, maar daarna moest ze de set toch aan de Duitse nummer 84 van de wereld laten.

In het tweede bedrijf had Bertens het aanvankelijk ook weer lastig, maar na een break kon ze eenvoudig uitlopen naar 6-2. In de derde en beslissende set sloeg Petkovic liefst drie keer toe op de service van de publieksfavoriete en was het snel gedaan met de Wateringse.

Ranking

Bertens zakte eerder deze week naar de 27e plek op de WTA-ranglijst nadat ze al in de tweede ronde van Roland Garros haar Waterloo vond. Vorig jaar reikte ze nog tot de halve finales op het Grand Slam-toernooi in Parijs. Op de Ricoh Open kon ze echter geen punten verliezen voor haar ranking, omdat ze vorig jaar niet meedeed in Rosmalen.

Petkovic won drie jaar geleden ook haar enige eerdere onderlinge ontmoeting met Bertens. De Duitse zegevierde toen in de achtste finales van Roland Garros. Zij speelt in de volgende ronde in Rosmalen tegen de Russin Natalia Vikhlyantseva.

Hogenkamp

Hogenkamp bereikte eerder op de dag wel de tweede ronde in Brabant. Zij was in twee sets (6-3 en 6-3) te sterk voor Mandy Minella uit Luxemburg.

De Achterhoekse, die sinds maandag voor het eerst in haar carrière in de top 100 van de wereldranglijst staat, kwam sterk uit de startblokken in haar partij tegen Minella. De drievoudig Nederlands kampioene kreeg in haar eerste twee opslaggames geen punt tegen, maar vergat om haar opponente te breken.

Dat lukte bij 2-2 wel, maar Minella sloeg direct terug. Hogenkamp bleef bij de les en stoomde via een dubbele break door naar setwinst (6-3).

In de tweede set werd Hogenkamp direct gebroken door de nummer 82 van de wereld, maar dat herstelde ze in de volgende game. Op 3-2 plaatse Hogenkamp de beslissende break. Na iets meer dan een uur spelen, benutte ze bij 5-3 haar eerste matchpoint.

In de tweede ronde treft Hogenkamp de Kroatische Ana Konjuh. Titelverdedigster Coco Vandeweghe overleefde de eerste ronde niet op het Brabantse gras. De Amerikaanse verloor van de Duitse Carina Witthöft: 7-6 (3), 3-6, 5-7.

Haase

Bij de mannen verloor Haase in drie sets van Daniil Medvedev: 6-7 (5), 6-3 en 3-6. De geboren Hagenaar liet in de eerste set vier kansen onbenut om de Rus te breken en dat kwam de Nederlander duur te staan. Bij een 4-5 stand verprutste Medvedev nog twee setpunten, maar in de tiebreak was het bij zijn vijfde kans wel raak.

In de tweede set ging Haase beter spelen. Hij kreeg in een lange zesde game (bij 3-2) loon na werken en benutte zijn vijfde breekkans van die game. Haase liep vervolgens uit naar 5-2 en trok de tweede set met een lovegame naar zich toe.

De sterke tweede set van Haase kreeg geen vervolg. In zijn eerste opslagbeurt kon de nummer 43 van de wereld twee breekkansen van de Rus wegwerken, maar in de vierde game ging het alsnog mis. Haase slaagde er een game later niet in om Medvedev terug te breken, ondanks vier breekkansen.

Medvedev liep uit naar 5-2 en kreeg op de service van Haase twee machtpoints. Die game trok Haase nog naar zich toe, maar het bleek uitstel van executie waardoor Haase net als in 2016 in de eerste ronde werd uitgeschakeld in Rosmalen.

Tip de redactie