Dominic Thiem heeft woensdag titelverdediger Novak Djokovic verrast in de kwartfinales van Roland Garros.

De Oostenrijker was in drie sets te sterk voor de mondiale nummer twee: 7-6 (5), 6-3 en 6-0.

De 23-jarige Thiem, nummer zeven van de wereldranglijst, plaatste zich door zijn overwinning voor het eerst in zijn loopbaan voor de halve finales van een Grand Slam-toernooi.

Daarin gaat hij het opnemen tegen Rafael Nadal. De 31-jarige Spanjaard zag zijn landgenoot Pablo Carreno Busta geblesseerd opgeven in de tweede set bij de stand van 6-2 en 2-0 in het voordeel van Nadal.

Break

Djokovic, die vorig jaar Roland Garros voor het eerst op zijn naam schreef, leek tegen Thiem op weg naar winst van de eerste set. Hij plaatste een break en kwam met 4-2 voor, maar moest de break voorsprong toch weer afstaan. 

De 30-jarige Serviër kreeg bij 5-4 nog wel twee setpunten, maar kon die niet verzilveren. In de beslissende tiebreak was het Thiem die het initiatief pakte en met 7-5 aan het langste eind trok.

Dat betekende de beslissing in de partij, want Djokovic leek het verlies van die eerste set daarna niet los te kunnen laten. Hij leverde in de tweede set direct zijn opslagbeurt in en had geen antwoord meer op de in totaal 38 winners van Thiem, die nog maar drie games verloor.

Tiende keer

Carreno Busta moest tegen Nadal opgeven vanwege een buikspierblessure die hij had overgehouden aan zijn vierderondepartij tegen Milos Raonic. Hij won die partij tegen de Canadees in vijf sets.

Nadal, negenvoudig winnaar van Roland Garros, bereikte door de opgave voor de tiende keer de halve finales van het Grand Slam-toernooi in Parijs. Niet eerder slaagde een speler daarin.

Nadal kreeg op Roland Garros in vijf wedstrijden nog maar 22 games tegen. Robin Haase deed het tot nu toe nog het beste tegen de Spanjaard. Hij won in de tweede ronde acht games tegen Nadal.

Thiem versloeg Nadal een kleine drie weken terug in de kwartfinales in Rome. Kort daarvoor troffen de twee elkaar ook op gravel. Nadal was zowel in Madrid als Barcelona te sterk voor Thiem.