Angelique Kerber is zondag voor het tweede jaar op rij uitgeschakeld in de eerste ronde van Roland Garros. Petra Kvitova boekte een overwinning bij haar eerste wedstrijd in zes maanden.

Kerber liet zich bij het Grand Slam-toernooi in Parijs verrassen door de Russische Ekaterina Makarova: 6-2 en 6-2.

De Duitse nummer één van de wereld, vorig jaar winnares van de Australian Open en de US Open, reikte op Roland Garros nooit verder dan de kwartfinales.

Tegen Makarova zat winst er geen moment voor de 29-jarige Duitse. Ze moest maar liefst vijf keer haar opslagbeurt inleveren en kwam mede door veel onnodige fouten slechts tot vier gewonnen games. Makarova benutte na een uur en 22 minuten spelen haar eerste wedstrijdpunt.

De nederlaag van Kerber betekende een primeur. Nooit eerder verloor de nummer één van de plaatsingslijst bij de vrouwen op Roland Garros in de eerste ronde.

Kvitova

Kvitova won eenvoudig in twee sets van de Amerikaanse Julia Boserup: 6-3 en 6-2. De 27-jarige Tsjechische maakte in Parijs haar rentree nadat ze in december door een agressieve inbreker in haar linkerhand gestoken werd bij een overval in haar huis.

De eerste inschatting luidde dat Kvitova ruim een half jaar uit de roulatie zou zijn, maar het herstel vorderde sneller dan gedacht.

Boserup, de mondiale nummer 85, kon het de tweevoudig Grand Slam-winnares geen moment echt moeilijk maken op het centre court in Parijs. In beide sets maakte een vroege break van Kvitova het verschil.

Nadat ze haar eerste wedstrijdpunt had benut, werd Kvitova emotioneel. "Ik ben zo blij dat ik besloten heb om te spelen. Ik ben erg tevreden over mijn spel, maar er zijn ook nog veel verbeterpunten", zei de Tsjechische.

Kvitova kwam op Roland Garros nooit verder dan de halve eindstrijd. Op de wereldranglijst is ze afgezakt naar de zestiende plek.