Richel Hogenkamp en Quirine Lemoine hebben zich vrijdag geplaatst voor het hoofdtoernooi van Roland Garros.

Hogenkamp won met 6-0 en 6-3 van Heather Watson.

De Doetinchemse opende ijzersterk tegen de Britse en trok de eerste negen games naar zich toe. Daarna kwam Watson nog terug tot 3-3 in de tweede set, maar vervolgens won Hogenkamp weer drie games op rij.

Hogenkamp (25) maakt haar debuut op het hoofdtoernooi van Roland Garros. Aan alle overige Grand Slams nam ze al wel eenmaal deel, met een tweede ronde op Wimbledon en de US Open als beste prestaties.

Lemoine

Lemoine was de sterkste in het Nederlandse onderonsje met Arantxa Rus. De mondiale nummer 160 won in drie sets (2-6, 7-6 (3) en 6-3) en plaatste zich daardoor voor het eerst voor het hoofdtoernooi van een Grand Slam-toernooi.

Rus leek lange tijd op weg naar kwalificatie, en mocht in de tweede set bij 5-4 serveren voor de wedstrijd. Ze slaagde daar echter niet in en moest in de tiebreak de set alsnog aan Lemoine laten.

De 25-jarige Lemoine hield het beste van het spel in de derde set en benutte na ruim twee uur haar eerste wedstrijdpunt.

Later op vrijdag wordt bekend wie de tegenstanders zijn van Hogenkamp en Lemoine in de eerste ronde.

Bertens

Vrijdagmiddag werd geloot voor het hoofdtoernooi. Kiki Bertens neemt het in de eerste ronde op tegen de Australische Ajla Tomljanovic.

De in Kroatië geboren Tomljanovic was het grootste deel van 2016 uitgeschakeld vanwege een schouderblessure, maar mag dankzij een beschermde ranking van 107 toch meedoen aan het hoofdtoernooi in Parijs.

Robin Haase speelt in de openingsronde tegen de 18-jarige Australiër Alex de Minaur. In de tweede ronde staat hij mogelijk tegenover Rafael Nadal.

De eerste wedstrijden van het graveltoernooi worden op zondag gespeeld.