Robin Haase heeft maandag voor de vierde keer op rij de eerste ronde van een ATP-toernooi overleefd. De 30-jarige Nederlander bereikte de tweede ronde in Madrid door een zege op de Brit Daniel Evans.

Haase had op het Spaanse gravel een uur en een twintig minuten nodig om zijn eerste ontmoeting met Evans in zijn voordeel te beslissen: 7-5 en 6-2.

De Hagenaar overleefde de laatste weken ook de eerste schifting in Miami, Monaco en Boedapest. De tweede ronde was vervolgens steeds het eindstation van de nummer 45 van de wereld.

Haase moet het in zijn tweede partij bij het Masterstoernooi van Madrid opnemen tegen de als elfde geplaatste Tsjech Tomas Berdych. Die was in twee sets te sterk voor de Oezbeek Denis Istomin (6-4 en 6-4).

Opslag

Tegen Evans, de nummer 58 van de wereld, kon Haase leunen op zijn sterke service. Hij sloeg acht aces en won 73 procent van de punten op zijn eerste opslag.

Nederlands beste tennisser ging bovendien zeer efficiënt om met zijn breakkansen. Haase sloeg bij vier van zijn vijf mogelijkheden toe, terwijl Evans maar één van zijn zeven kansen om zijn tegenstander te breaken benutte.

Nadal

Rafael Nadal kreeg maandag toestemming om een dag later aan te treden voor zijn eerste partij in Madrid. De Spanjaard speelt nu woensdag tegen de Italiaan Fabio Fognini.

"Het is niet heel ernstig, maar de infectie hindert me wel. Ik had de afgelopen dagen hoofdpijn en ik was duizelig. Het gaat al beter en ik ben blij dat ik een dag later mag beginnen. Ik speel een thuiswedstrijd, dus dat scheelt", aldus de nummer vier van de plaatsingslijst.

Nadal verkeert in topvorm. De veertienvoudig Grand Slam-winnaar zegevierde de afgelopen weken in de graveltoernooien van Barcelona en Monte Carlo. Hij schreef het toerooi in Madrid ook al vier keer op zijn naam.