Maria Sharapova is er zaterdag in Stuttgart niet in geslaagd om voor het eerst in twee jaar de finale van een WTA-toernooi te bereiken. De Russin, die in Duitsland haar rentree maakt na een dopingschorsing, moest in drie sets buigen voor Kristina Mladenovic.

Na de halvefinalepartij van tweeënhalf uur stond er 6-3, 5-7 en 4-6 op het scorebord in het nadeel van de 30-jarige Sharapova. Daardoor blijft 17 mei 2015 voorlopig de datum waarop ze voor het laatst in een finale stond, destijds in Rome.

Sharapova zat een dopingschorsing van vijftien maanden uit nadat ze betrapt was op het gebruik van meldonium. Haar schorsing liep in de nacht van dinsdag op woensdag af, waardoor ze net op tijd speelgerechtigd was voor het toernooi in Stuttgart.

Tegen Mladenovic, de nummer negentien van de wereld, kende Sharapova een prima eerste set. In de tweede set had ze het echter een stuk lastiger tegen de Française, die haar op 5-5 brak en vervolgens de set uitserveerde.

In de derde set bleek de pijp leeg bij Sharapova, die tot haar partij tegen Mladenovic nog geen set had verloren in Stuttgart. Ze vocht zich nog wel terug van 5-2 naar 5-4, maar leverde vervolgens haar service in.

Siegemund

De andere finaliste is verrassend de Duitse Laura Siegemund, die net als Sharapova was toegelaten met een wildcard in Stuttgart.

De 29-jarige thuisspeelster, die 49e staat op de wereldranglijst, was in twee sets te sterk voor de als vierde geplaatste Roemeense Simona Halep: 6-4 en 7-5.