Maria Sharapova maakte woensdag na vijftien maanden haar rentree op de WTA Tour na een dopingschorsing en dat maakte de nodige emoties los bij de 30-jarige Russin.

Op het graveltoernooi van Stuttgart was de voormalige nummer één van de wereld in twee sets te sterk voor de Italiaanse Roberta Vinci (7-5 en 6-3).

Sharapova kwam voor het eerst weer in actie na een dopingschorsing van vijftien maanden. De Russin, die nu geen ranking heeft, kreeg een wildcard van de organisatie. 

"Dit is het beste gevoel dat er bestaat in de wereld. Het moment dat ik hier de baan op liep, was heel speciaal. Daar heb ik heel lang op gewacht", zei een emotionele Sharapova.

De internationale tennisfederatie ITF bestrafte Sharapova in juni vorig jaar wegens een positieve test op het verboden middel meldonium tijdens de Australian Open.

Sharapova schreeuwt het uit na eerste overwinning na terugkeer
Sharapova schreeuwt het uit na eerste overwinning na terugkeer

Speelgerechtigd

De schorsing van Sharapova liep in de nacht van dinsdag op woensdag af, waardoor de vijfvoudig Grand Slam-winnares net op tijd speelgerechtigd was voor het toernooi in Stuttgart. In de volgende ronde neemt ze het op tegen haar landgenote Ekaterina Makarova.

"Het maakt me niet uit tegen wie ik speel, zolang ik maar weer wedstrijden kan spelen. Ik heb een lange tijd geen bal aangeraakt, dus het is vooral belangrijk dat ik er weer goed in kom", aldus Sharapova.

Op 15 mei wordt bekend of Sharapova ook een wildcard ontvangt voor Roland Garros, het Grand Slam-toernooi dat ze twee keer won (2012 en 2014). Ze doet sowieso mee aan de toernooien in Madrid en Rome.

Sharapova wint bij rentree op tennisbaan