Kiki Bertens is dinsdag gestrand in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Stuttgart. De Nederlandse moest na drie sets haar meerdere erkennen in de Russische Svetlana Kuznetsova.

De ongeplaatste Bertens stapte na dik tweeënhalf uur als verliezer van de baan in Duitsland. Het werd 6-3, 5-7 en 6-3 voor de 31-jarige Kuznetsova.

Bertens bood haar opponente heel behoorlijk tegenstand op het Duitse gravel, maar bleek uiteindelijk toch niet opgewassen tegen de Russische nummer negen van de WTA-ranglijst.

Zo slaagde de hoogst geklasseerde Nederlandse tennisster, de nummer twintig van de wereld, er niet in om voor de vierde keer een speelster uit de top tien te verslaan. Dat lukte haar vorig jaar wel tegen Angelique Kerber, Roberta Vinci en Timea Bacsinszky.

Door de nederlaag kent Bertens geen positieve balans meer na vier onderlinge ontmoetingen met Kuznetsova. De Nederlandse won twee van de drie eerdere partijen met de Russische en verloor tot dusver alleen op Roland Garros in 2015.

Status

Dinsdag liet de 25-jarige Westlandse het in de eerste set voornamelijk liggen op haar eigen service. Kuznetsova benutte drie van haar in totaal vijf breakpunten, terwijl de Russin zelf slechts één keer haar eigen opslagbeurt weggaf.

Na het verloren eerste bedrijf wist Bertens zich knap te herpakken. Het ging in de tweede set lange tijd gelijk op en bij een stand van 5-5 sloeg de Nederlandse toe op de service van Kuznetsova, waarmee ze een derde en beslissende set afdwong.

Daarin maakte Kuznetsova haar status als nummer negen van de wereld waar. Bertens kon nog vier games meekomen, maar daarna was er geen houden meer aan voor de Westlandse. De Russin sloeg toe op haar tweede matchpoint (6-3).

Eerste deelname

Kuznetsova, de nummer acht van de plaatsingslijst, speelt in de volgende ronde tegen de winnares van de partij tussen de Chinese Shuai Zhang en de Duitse Laura Siegemund. Ze won het toernooi in 2009, enkele weken voor haar enige Grand Slam-titel op Roland Garros.

Bertens deed nog niet eerder mee in Stuttgart. De afgelopen twee jaar ging de titel naar 'thuisspeelster' Kerber. De mondiale nummer twee is dit jaar als eerste geplaatst in Duitsland.