Nederland en Slowakije staan in Bratislava na de eerste twee partijen in het enkelspel op gelijke hoogte in de play-offs voor een plek in de wereldgroep in de Fed Cup.

Richel Hogenkamp verloor zaterdag in de openingspartij met 3-6 en 2-6 van Jana Cepelova. Vervolgens bracht Kiki Bertens de stand op 1-1 door Rebecca Sramkova met 6-1 en 6-3 te verslaan.

De inzet van het treffen tussen Nederland en Slowakije is handhaving in de wereldgroep.

Bertens treft zondag Cepelova. In de vierde enkelpartij staan Hogenkamp en Sramkova tegenover elkaar.

Het Fed Cup-duel wordt, indien er na het enkelspel nog geen winnaar bekend is, afgesloten met de dubbelpartij tussen de koppels Cindy Burger/Arantxa Rus en Kristina Kucova/Cepelova.

Bertens

Bertens verloor de openingsgame tegen Sramkova, maar had in het vervolg van de eerste set geen kind aan de 20-jarige Slowaakse, die op de wereldranglijst de 126e plaats bezet.

In het tweede bedrijf kwam de 25-jarige Wateringse met 0-3 achter, maar daarna stond de nummer twintig van de wereld geen game meer af.

Hogenkamp maakte eerder op de dag eigenlijk geen moment aanspraak op de zege tegen Cepelova. In de eerste set kwam de 25-jarige Doetinchemse nog wel terug van 5-1 tot 5-3, maar ze moest de set toch aan de mondiale nummer 99 laten.

Hogenkamp liet vooral kansen onbenut door een aantal volleys te missen. In set twee verdween het geloof op een goed resultaat bij de veelal slordig spelende nummer 136 van de wereld.

Cibulkova

In Bratislava wordt getennist op een indoor gravelbaan. Slowakije mist de geblesseerde Dominika Cibulkova, de nummer vier van de wereld.

Nederland verloor twee maanden geleden in de eerste ronde van de wereldgroep met 4-1 van Wit-Rusland. Hogenkamp was toen gepasseerd ten faveure van Burger omdat ze volgens captain Paul Haarhuis niet voldoende hersteld was van een polsblessure.

Door de nederlaag tegen Wit-Rusland moet Nederland play-offs spelen om ook volgend seizoen in de wereldgroep uit te mogen komen. Slowakije won in wereldgroep 2 van Italië en krijgt zo de kans om te promoveren naar de hoogste groep.