Novak Djokovic is vrijdag verrassend uitgeschakeld in de kwartfinales van het Masterstoernooi in Monte Carlo. De nummer twee van de plaatsingslijst ging met 2-6, 6-3 en 5-7 onderuit tegen de Belg David Goffin. Rafael Nadal bereikte wel de laatste vier.

Nadat beide spelers een set gewonnen hadden, werd de derde set een slijtageslag. In de lange twaalfde game sloeg de als tiende geplaatste Goffin uiteindelijk op zijn vijfde matchpoint toe.

Djokovic had donderdag in de achtste finales al zijn handen vol aan de Spanjaard Pablo Carreno Busta. Na bijna tweeënhalf uur won hij toen nog wel met 6-2, 4-6 en 6-4.

Andy Murray en Stan Wawrinka, de nummers één en drie van de plaatsingslijst, gingen donderdag al verrassend onderuit in Monte Carlo.

Nadal

Door de vroegtijdige uitschakeling van Murray, Djokovic en Wawrinka is Rafael Nadal, die als vierde gerangschikt is, nog de enige hooggeplaatste speler in het toernooi.

De Spanjaard, die het toernooi in Monte Carlo negen keer won, speelde later vrijdag tegen de ongeplaatste Argentijn Diego Schwartzman en won met 6-4 en 6-4. Hij sloeg toe op zijn eerste matchpoint en neemt het nu op tegen Goffin.

De andere halve finale gaat tussen de Fransman Lucas Pouille en de Spanjaard Albert Ramos-Vinolas, die eerder in het toernooi Murray versloeg.