Rafael Nadal heeft zich woensdag na een wisselvallige partij geplaatst voor de achtste finales van het Masterstoernooi in Monte Carlo. Andy Murray maakte op het graveltoernooi een succesvolle rentree na een elleboogblessure.

Nadal speelde in de tweede ronde een wisselvallige partij tegen de Brit Kyle Edmund. De als vierde geplaatste Spanjaard won de eerste set zonder gameverlies (6-0), maar moest de tweede set met 5-7 aan de nummer 45 van de wereld laten. In de derde set stelde de gravelspecialist van Mallorca als nog orde op zaken (6-3).

Nadal is titelverdediger in Monte Carlo. De Spanjaard won het toernooi in Monte Carlo ook van 2005 tot en met 2012.

In de achtste finales treft Nadal de Duitser Alexander Zverev, die in zijn tweederondepartij met 6-0 en 6-4 te sterk was voor Feliciano Lopez. Nadal had eerder dit jaar in de derde ronde van de Australian Open vijf sets nodig om de 19-jarige Zverev te verslaan.

Murray

Murray was eerder op de dag in de tweede ronde met 7-5 en 7-5 te sterk voor Gilles Muller. De Schot had net als Nadal een bye in de eerste ronde van het graveltoernooi in Monaco. In de achtste finales treft hij Albert Ramos-Vinolas.

Medio maart speelde Murray op het toernooi in Indian Wells zijn laatste partij. Sindsdien moest de Brit rust houden met een elleboogblessure.

Ondanks zijn blessure is Murray nog altijd de nummer één van de wereldranglijst, met ruime voorsprong op Novak Djokovic. De Serviër staat in de achtste finales in Monte Carlo tegenover Pablo Carreno Busta.

Snelle break

Tegen Muller kende Murray geen gemakkelijke middag. De nummer 28 van de wereld nam snel een break voorsprong, maar bij een 3-5 achterstand won Murray vier games op rij en trok hij de set toch naar zich toe. Hij moest in het eerste bedrijf vier breakpoints wegwerken.

In de tweede set ging het lange tijd gelijk op. Bij een 6-5 voorsprong van Murray brak hij door de service van de Luxemburger en besliste zo de wedstrijd na 1 uur en 55 minuten.